IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Апостолов: Урокът от отхвърлените кандудатури трябва да бъде за КФН

Според депутати е необходим консенсус между всички политически сили

16:03 | 28.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Комисията за финансов надзор (КФН) остава с празни заместник-председателски места за неопределно време, след като двамата кандидати Румен Соколов и Йордан Чомпалов бяха отхвърлени от парламента на 27 юли

Според бившия зам.-председател на Комисията, от нейното основаване през 2003 до 2009 г., Апостол Апостолов, урокът би трябвало да бъде за самите членове на Комисията. По думите му в случаи като този първо трябва да се осигури политическа подкрепа. „Наивно е и мисленето, че щом нещо се предлага от председателя на комисията, то задължително трябва да бъде прието, заяви той.

„Чуха се коментари, че това било бламиране, че това застрашавало независимостта на КФН. Независимостта на КФН не е толкова в избора на членове, а в нейната работа. Назначението на определени хора не е в ущърб на независимостта на Комисията“, категоричен бе Апостолов пред в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според бившия председател на комисията решението е едно – постигане на консенсус между всички политически сили по въпроса за членовете на КФН.

Липсата на опит беше причината народните представители да отхвърлят предложените от Карина Караиванова кандидатури.

"Те нямат опит в областта. Те тежат на мястото си, но там, където са в момента", заяви депутатът от "БСП за България" Румен Гечев.

По думите му фактът, че единият от кандидатите е юрист, а другият е журналист по професия, ги прави неподходящи за поста, за който са предложени от председателя на КФН Карина Караиванова.

„От това, което стана Караиванова трябва да си направи извода, че не може да предлага лични предпочитания и не може да предлага хора, които не отговарят на изискванията“, коментира Гечев.

„Българските отговорни държавни институции са длъжни да намерят българите, които са най-кадърни и с най-добър опит, тъй като става въпрос за институции, които управляват милиарди и които защитават интересите на българските граждани“, призова депутатът. 

"Не смятаме, че Румен Соколов и Йордан Чомпалов са подходящите кандидати за заместник-председатели на КФН, защото не отговарят на нашата визия за надзор, какъвто трябва да има в България на пенсионната и осигурителната система и капиталовия пазар, коментира също и депутатът от „Обединени патриоти“ Николай Александров.

„Целта ни е да разширим пазара по начин, който съответства на другите страни, подобни по капацитет на нашата“, заяви Александров.

По думите му подходящият кандидат трябва да има както дългогодишен опит в сферата, така и добър авторитет.

„Г-н Соколов не отговаря чисто като експерт на това наше виждане. А г-н Чомпалов е с дълъг практически стаж като юрист в капиталовата сфера, но нека все пак не забравяме, че осигурителният надзор е доста специфичен“, обясни още той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още