IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоян Панчев: Ниските лихви стимулират балон в недвижимите имоти

Банките не са стимулирани да търсят повече средства, коментира финансистът по повод данните за рекордно ниски лихви по депозити и кредити

11:33 | 30.07.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Freeimages.com</em></p>

Снимка: Freeimages.com

Политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) за подкрепа на ниските лихви стимулират балон в недвижимите имоти, смята финансистът Стоян Панчев. Пред "Нова телевизия" нагласите на българите за съхранение на стойността на своите средства също е в подкрепа на подобна тенденция.

Лихвите по депозитите и по кредитите паднаха до рекордно ниски нива в последните месеци.

Факторите за това са два - политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) и високата ликвидност на българските банки, коментира коментира още финансистът.

"Европейската централна банка следва курс на непрекъснато понижаване на основния лихвен процент, което директно се отразява на останалите в Съюза", каза той.

Българските банки имат голямо количество ресурс, който не могат да отдадат под формата на кредит достатъчно бързо, посочи Панчев. "Банките не са стимулирани да търсят повече депозити", каза финансистът.

Той беше категоричен, че с появата на инфлация, хората вече губят от депозитите си в банките и препоръча да бъдат търсени алтернативи за спестяванията. Финансистът обаче призна, че няма култура в тази насока, а и до скоро не е имало достатъчно продукти.
Стоян Панчев обясни още, че е нормална реакцията на застой в кредитната активност в годините на криза. Тогава всички участници на пазара изчакват да видят кои инвестиции са се оказали печеливши и кои - предизвикали балон и след това срив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 4
michaelis12
преди 6 години
на нулеви лихви от БНБ и ЕЦБ и наще дават жилишен кредит на 8% а в нормалните държави е 1.2% и няма балони, а при нас има ?!? Добре де после тия като ги вдигнат на колко % ше дават наще жилищни кредити на 20% ?!? е после балони нема има щот нема да има луди дет с един кредит да плащат 5 апартамента ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 10
redcretin
преди 6 години
Точно лихвите на ЦБ са си наред, ограбването с ГПР 6%-12% не беше наред!Вие какво, подкрепяте лихварството ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 5
MZ/X
преди 6 години
Проблемът е, че балон има и в акциите и в облигациите. Централните банки направо убиват пазарната икономика с тези нулеви лихви и зорлем карат хората да инвестират в балони! Тази цялата игра за съжаление няма да има добър край :( Не ми се струва и добра идея на вкарването на аматьори в пазара на акции само защото лихвите са нулеви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 2
deant
преди 6 години
това е елементарна причинно-следствена връЗка. балона вече е факт в България. показателно е това, че боклучаеите имоти, както и наемите им хфръкнаха до небесата. Българите сме особени *** не се учим от грешките си и грешките на другите. *** купуватнепродаваеми имоти защото това било инвестиция. коментара не е финансова препоръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още