IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските Сбербанк и ВТБ рискуват да загубят 1,4 млрд. евро в Хърватия

Отпуснати заеми за Agrokor без обезпечения могат да се окажат най-голямото фиаско за операциите на руски банки в чужбина, пише „Ведомости“

11:33 | 31.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руските Сбербанк и ВТБ рискуват да загубят 1,4 млрд. евро под формата на кредит, отпуснат за една от най-големите компании в Хърватия – Agrokor. Компанията оперира в областта на хранителната промишленост и в началото на 2016 година е давала работа на 60 хил. души.

Приходите от дейността ѝ през 2015 година са в размер на 6,6 млрд. евро, а печалбата – 175 млн. евро. Днес обаче Agrokor е във фактически фалит. Компанията се поддържа, защото закриването ѝ ще означава рецесия за цяла Хърватия, пише руското издание „Ведомости“.

От тежкото финансово състояние на компанията пострадали могат да се окажат две руски банки – Сбербанк и ВТБ, които са ѝ отпуснали заеми. Според изданието кредитът, отпуснат от Сбербанк, е в размер на 1,1 млрд. евро, при обезпечение от едва 100 млн. евро. Кредитът от ВТБ е в размер на 300 млн. евро.

Общо задълженията на Agrokor са на стойност над 5,2 млрд. евро, посочва още „Ведомости“.

Изданието е категорично, че това е истинско фиаско за операциите на руските банки зад граница. Причината да се стигне до тук е привидно надеждното състояние на хърватската компания – по официални данни приходите ѝ са в размер на 15% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Хърватия. Начело на компанията са олигарси, близки с правителството, допълва още бивш служител на Сбербанк пред „Ведомости".

Основателят на Agrokor е Ивица Тодорич, който е обявен от сп. Forbes за един от най-богатите хора на Балканите.
Компанията обаче е извършвала редица финансови нарушения и скандалът около нея едва не коства поста на финансовия министър Здравко Марич, който е бил директор в империята на Тодорич. 

Марич отхвърля всички обвинения, посочвайки че вече не е работил в компанията, когато са извършени нарушенията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 6 години
ВТБ и КТБ - позната схема и нищо ново под слънцето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още