IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Хонконг се нажежиха до нови рекорди

Въпреки това темпът на растеж се забавя

12:29 | 31.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нажежилите се до червено цени на имотите в Хонконг продължават да нарастват до нови рекорди през юни, въпреки че темповете на растеж се забавят, съобщава Ройтерс.

Данните подчертават предизвикателствата, пред които е изправена Кари Лам - новият лидер на града. Сред тях е балансирането на цените в един от най-скъпите пазари на недвижими имоти в света, посочва агенцията.

Апартамент от по-малко от 200 квадратни метра може да струва до 500 хил. долара в бившата британска колония, което прави перспективата за притежаване на собствен дом трудноизпълнима мечта за много жители. 

Цените на жилищата в Хонконг отчитат повишение от 0,69% през юни спрямо май, което е най-слабото повишение от декември миналата година. В сравнение с година по-рано цените нарастват с 21,6%.

Имотният пазар достига нови ценови рекорди в момент, когато през май Хонконг обяви осмия кръг от мерки за затягане на ипотеките.

На 1 юли новият лидер на Хонконг Кари Лам положи клетва пред президента на Китай Си Дзинпин навръх 20-та годишнина от предаването на бившата британска колония на Пекин. Тогава Лам обеща да направи цените на жилищата по-достъпни. Статистиката показва, че от януари до края на юни цените са се повишили с 9,3%.

Китайският президент Си Дзинпин също изрази загриженост за пазара на недвижими имоти в града по време на посещението си на 1 юли.

Неравенството в доходите е на най-високото си ниво от над четири десетилетия в Хонконг, което подхранва недоволството в града, разтърсен от мащабни протести през последните години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
popo323
преди 6 години
То като гледам и тук как предлагат апартаментчета на по 1200 - 1500 евро квадрата , цената доста им се доближава до тази в Хонкконг . Заплатките няма смисъл да коментираме , те са изчислени да не умреш от глад на улицата , лихви нулеви , такси всякакви , банки ояли се до безумие , дори си на загуба само да си изтеглиш парите , та дори и данък на нулевата лихва измислили , само как са забравили да треснат и ДДС на разните такси съм учуден ! Инфлацията си расте сериозно особени при храни , но пък стъкмистиката умело я забавя . Та не се учудвайте ,че строителството е най подходящо за балон и надуване на цени , всеки си вика в банка съм на загуба , парите така и така се губят , ако може нещо апартаментче под наем да се даде , а то къде другаде , освен София , по големите градове и по морето . Ама апартамента не можете да го изплатите така 50 год , след всеки наемател скъп ремонт , а море - 2 месеца сезон , разходи десетки . Та не сме Хонконг , ама нейсе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още