IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit може да струва на HSBC 300 млн. долара

Приходите, които са изложени на риск от Brexit, са около 1 млрд. долара

16:10 | 31.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

HSBC Holdings може да се сблъска с такси за 300 млн. долара в хода на Brexit, като банката се подготвя да премести 1000 свои служители в Париж, една от първите индикации колко ще струва излизането на Великобритания от Европейския съюз за финансовата индустрия, пише Bloomberg.

Най-големият заемодател в Европа е платил 4 млн. долара през второто тримесечие за "разходи, свързани с излизането от ЕС", сума, която според главния изпълнителен директор Стюарт Гъливер може да нарасне до между 200 и 300 млн. долара.

HSBC планира да премести около една пета от базираните в Лондон инвестиционни банкери в офисите си във Франция, за да поддържа непрекъснат достъп до единния пазар на Европейския съюз.

По думите на Гъливер приходите, които са изложени на риск от Brexit, са около 1 млрд. долара. Въпреки това компанията не очаква загуби, тъй като преместеният персонал ще защити банката именно от подобна загуба.

Финансови експерти в Лондон предупредиха за тежките последици за работните места и инвестициите, ако не бъде постигнато взаимно споразумение за свободна търговия преди края на двугодишния период на предоговаряне. А повече от година след вота на Острова налице е много слаб напредък, заради което Morgan Stanley и Citigroup активираха планове за извънредни ситуации, включващи преместването на стотици банкери в други страни от ЕС. Засега Франкфурт и Дъблин са най-предпочитаните места, към които се насочват банките.

Ръководството на HSBC използва излизането на тримесечния отчет на банката, за да повтори предупреждението, че фрагментацията на европейската банкова индустрия в места извън Лондон ще доведе до увеличаване на разходите и по-малко финансиране за страни и корпорации.

„Европа не трябва да позволи да се намалят нейният финансов капацитет и възможности", заяви председателят на борда на банката Дъглас Флинт. По думите му въпросът е дали икономиките на Европа ще продължат да имат достъп до същия финансов капацитет и свързаните с това услуги за управление на риска, както и до достъпни и сходни цени, каквито е ползвала Великобритания като част от ЕС.

Лондон може да загуби 10 хил. банкови работни места и 20 хил. други позиции във финансовите услуги, а клиентите да преместят активи на стойност 1,8 трлн. евро от Великобритания, прогнозират от анализаторската група Bruegel.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още