IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага преглед на лицензите на всички големи горивни инсталации

Разрешителните за работа трябва да поставят ограничения на емисиите спрямо най-добрите налични техники за очистка на пазара

17:19 | 31.07.17 г.
ЕК предлага преглед на лицензите на всички големи горивни инсталации

Европейската комисия предприема действия, свързани с намаляването на замърсяването от големите горивни инсталации – енергийни централи, топлоцентрали и други, на които се падат към 1/3 от вредните емисии от индустрията.

В изпълнение на приетия план от ЕК препоръчват преглед на лицензите на горивните инсталации с мощност от над 50 мегавата. В целия ЕС те са общо 3,5 хил., допълват от Брюксел. Разрешителните за работа на тези централи трябва да бъдат анализирани в следващите четири години, или до средата на 2021 година. Проверката ще отговори дали ограниченията към емисиите са в съответствие със заключенията в акта „Най-добрите налични техники“ за пречистване на въздуха.

Това са екологично ефективни, икономически жизнеспособни и доказали се техники, разработени чрез прозрачен и задълбочен процес в продължение на няколко години с държавите от ЕС, промишлеността и екологичните организации, допълват от Брюксел.

Като най-големия секторен замърсител от тези инсталации могат да бъдат изисквани допълнителни разходи за ефективно и технически възможно намаление на емисиите. След 2021 година всички големи инсталации трябва да отговарят на показателите, които дават най-добрите налични техники.

От ЕК посочват още, че големите горивни инсталации са източник на 46% от замърсяването със серен диоксид, 18% от азотните оксиди, 4% от фините прахови частици и 39% от емисиите на живак в ЕС. Затова и мерките срещу горивните инсталации са от ключово значение за чистотата на въздуха и качеството на живота като цяло.

Предложената днес мярка е част от приоритетите за развитието на чиста енергия и намаляването на замърсяването на въздуха, което всяка година убива 400 хил. европейци. Над 30% от живеещите в рамките на общността са изложени на вредното влияние на мръсния въздух, посочат още от Комисията.

В свой референтен документ от ЕК настояват за по-стриктни ограничения на вредните емисии от горивните инсталации.

За България това поставя под риск работата на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн и съответно и цялата енергийна система. Затова планът за действие на българската страна, ако тези планове на Брюксел влязат в сила, е да се търси дерогация за централите.

Ако такава ни бъде отказана, модернизацията на централите, които в момента отговарят на всички екологични изисквания в ЕС, ще коства милиарди. Причината е ниското качество на местните въглища, които се използват от инсталациите.

В подобно положение са Полша и още няколко държави от ЕС, но нашето лоби не успя да спре останалите държави в общността да ограничат вредните емисии от горивните централи. 

От Министерството на енергетиката съобщиха във връзка с решението да бъде прилаган акта с "Най-добрите налични техники", че създават координационна група, която да подпомогне операторите на централи да кандидатстват за дерогация от европейските правила. 

Звеното ще помага за изготвянето на технико-икономическите анализи на компаниите, както и ще координира обсъждания на конкретни мерки, става ясно от съобщението на ведомството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още