IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вътрешното потребление и инвестициите - източници за растеж в идните 2 години

Рисковете и предизвикателствата са свързани с очакваните структурни промени в икономиката, пише в анализ на Industry Watch

17:49 | 31.07.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В последните тримесечия са видни все по-отчетливи сигнали за относително засилване на вътрешното потребление и инвестициите като източници за растеж в следващите 12-24 месеца. Това посочват от Industry Watch в своя редовен годишен макроикономически доклад. Анализът е с фокус: „Потребление и кредитиране в растеж: рискове и предизвикателства пред икономиката 2017-2018“.

В доклада се отчита, че към средата на 2017 г. икономиката на България отчита повече от две години на сравнително висок растеж при постепенно възстановяване на пазара на труда. През последните тримесечия динамиката на някои показатели разкрива потенциал за по-осезаемо нарастване на ролята на вътрешното търсене. По-високите темпове на ръст на доходите и потреблението на домакинствата, както и видимото оживление в кредитирaнето и възможността за увеличаване на инвестиционната активност ще променят структурата на икономиката. Това ще създаде възможности за бизнеса, но в същото време обаче носи предизвикателства и рискове от създаване на нови дисбаланси. 

Анализът проследява промените в редица индикатори, които потвърждават тези тенденции.

Икономистите посочват динамиката на пазара на труда. След като икономиката загуби близо 430 хил. работни места в периода 2008-2013, възстановяването на икономиката добави около 100 хил. нови заети за последните 3 години. Пазарът на труда обаче все повече наподобява състоянието през 2007 г. заради нарасналия коефициент на заетост и спадът на безработицата от близо 13% до малко над 7% за последните 12 месеца. Намаляват обаче хората в трудоспособна възраст с близо половин милион за последното десетилетие.

На следващо място се отчита друг процес - все по-осезаемите дефицити на работна сила доведоха до ускоряващ се ръст на възнагражденията. След минималните увеличения до 2013 г., през 2014-2015 г. доходите нарастваха с около 7% годишно, като през последните няколко тримесечия ръстът достигна близо 10%. За последните 24 месеца, ръстът на средните разходи на труд за частния сектор в България е втория най-висок в ЕС, като възлиза на 18.7%.

Засилващата се интеграцията на българската икономика в общия пазар на ЕС през последната година също позволява благоприятната динамика във водещи икономики на еврозоната да създава възможности за растеж у нас. Това е особено важно за експортно-ориентираните предприятия, които продължават да увеличават стойността на българския експорт вече осма поредна година.

Интеграцията на България се засилва не само в реалната икономика, но и във финансовия сектор, посочва се още в анализа. В резултат политиката на ниски лихви на Европейската централна банка, както и понижаване на политическия риск у нас доведоха до най-ниските лихвени нива изобщо, плащани от фирми и домакинства в историята. Средната лихва по новите бизнес кредити е едва 3.5% през юни 2017 г., цената на жилищните заеми е 3.9% годишно, а средната лихва по потребителските банкови кредити е 7.5%. По-съществената промяна е в разширяване на достъпа до кредит, като тенденцията към увеличаване на новоотпуснатите заеми в последните месеци е видима.

Графика 3: Лихвени проценти по дългосрочни кредити в лева

Забележка: Последните данни са за юни 2017 г.

Източник: Industry Watch по данни на БНБ, данните се отнасят до кредити за срок над 1 година

Оживлението в доходите и оптимистичните очаквания водят до активизиране на жилищния пазар и строителната активност. България е една от страните в света с най-бързо увеличение на жилищните цени през 2016 г. по данни на Международния валутен фонд . От „дъното“ на пазара през 2013 г. до първото тримесечие на 2017 г. жилищата в България са поскъпнали с 17.7% по данни на НСИ.

Търсенето на жилищни имоти напоследък е подкрепено от ръста на доходите и заетостта, от ускоряването на кредитирането и от акумулираните значителни спестявания по време на кризата. В периода, предшестващ световната криза, ръстът на цените на имотите изпреварваше темпа на покачване на заплатите, а след 2009 г. тази тенденция се обърна – средната заплата се повишава по-бързо от цената на апартаментите. Едва в края на 2016 г. ръстът на жилищните цени догони повишението на заплатите. По този начин покупателната сила на средната месечна заплата се утроява спрямо 2008 г., измерена в квадратни метра жилищна площ.

През 2008 г., по време на пика на жилищния бум, една месечна заплата е била достатъчна за закупуване на едва 0.35 кв.м., а през 2017 г. това съотношение е около 1. Същевременно, кредитната експанзия се ускорява значително. През последните 12 месеца до юни 2017 г. са отпуснати с 38% повече нови заеми за покупка на жилище спрямо предходния 12-месечен период. Кредитният растеж е насърчен от понижението на лихвите по жилищните заеми, които падат с 1.1 процентни пункта спрямо година по-рано, достигайки 3.9% в средата на 2017 г. Заради наличието на тези благоприятни предпоставки, цените на жилищата в страната и най-вече в най-големите областни центрове ще продължат да се повишават и през второто полугодие на 2017 г.

Графика 5: Жилищни цени и средна заплата, годишна промяна

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
SS-23
преди 6 години
Ами "двоен връх" се очертава, но като нищо може да го добутат до "глава с рамене", че удара да е троен, преди катастрофата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
pecan
преди 6 години
Споко съвсем скоро ще гръмне балонът .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още