IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"За" и "против" по-къса лятна ваканция

Проект на Министерството на образованието и науката предвижда през лятото да се почива със седмица по-малко за сметка на повече почивки през учебната година

10:34 | 01.08.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

По-дълги ваканции през учебната година и по-къса лятна ваканция, както и различни дати за матурите след VII и след XII клас, предлага Министерство на образованието и науката (МОН) за новата учебна година.

Това предложение предизвика полярни мнения в социалните мрежи – много от учителите са против, а родителите са разделени на „за” и „против”. Аргументите на учителите са, че през юни и юли е горещо, а в училищата няма климатици, както и че учениците имат нужда от почивка, а самите те не са гледачки, а педагози.

Родителите, които харесват идеята за по-къса ваканция, смятат, че децата забравят наученото през годината за трите месеца лятна почивка, а освен това е трудно да се организират активни занимания за толкова дълъг период.

Министърът на образованието Красимир Вълчев обяви пред bTV, че предложението за по-къса лятна ваканция е, защото учениците забравят много от наученото и изоставащите изостават още повече при дълга почивка.  

Предложението е проект и в момента тече обществено обсъждане, обяви в предаването „Тази сутрин” Таня Михайлова от просветното министерство. 

Директорът на 119-то училище в София и бивш зам.-министър на образованието Диян Стаматов смята, че ваканциите не трябва да бъдат променяни по никакъв начин, а с това предложение експертите от МОН са „разклатили” цялата страна.

Част от родителите подкрепят, а други – не, но по-важно за тях е какво се случва, докато децата са на училище, коментира Цвета Брестничка от асоциация „Родители”.

Според Анелия Клисарова, депутат от БСП и заместник-председател на комисията по образование, новите критерии за прием в първи клас са полезни за администрацията, но не и за родителите. Тя визира предложението за уседналост при записване в първи клас, според което с най-голям шанс за записване ще са децата, чиито родители живеят в района на училището поне от 3 години.

Пред БНР Клисарова посочи, че тези промени не помагат на родителите и на философията за приобщаване на детето към училището в най-привлекателната среда.

Трябва да сменим делегирания бюджет, добави още Клисарова.

Едно училище с 2000 деца има повече средства, по-модерно оборудване, по-висока заплата за учителите. От друга страна, как се работи с едно дете в клас с 30 деца и с лоша среда, защото то няма място вече за чиновете, въпреки че училището е елитно, попита бившият образователен министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
creepazoid
преди 6 години
А как се учи при минус 10 градуса и как се отучват дървени ваканции?! Климатици се монтират бързо и евтино, ако това е проблема. По-потресаващият въпрос е как е възможно учители да твърдят, че така ще им намалее почивката - как е възможно държавни служители да поставят на първо място личният си интерес пред обществения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
FNM
преди 6 години
Абе как се учи на 30 и нагоре градуса? Тия в МОН май са слънчасали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
Тоя бомба с късия и дебелия ваканционен лист е за отклоняване на вниманието. Пак ври и кипи в образователната чаша, на пусто. Имат да решават далеч по-важни и неотложни проблеми и във висшето и в средното образование. Системата трябва да се напасне, по етнически и демографски модел така, че да дава шанс на тия дето искат да вървят напред - да вървят и да помага на тия, дето по традиционни причини остават неграмотни и висват на оглозгания, социален, държавен врат. Във висшето образование трябва да се обединят и съкратят вузовете, съобразно нуждите и демографските реалности. Има нужда от мноооого сериозна реформа в моделите на обучение, в интерактивността на подходите съобразно новите реалности на дигиталната ера. Вече много учители сами го правят, но е добре да има образователна система за това. Образованието трябва да направи крачка напред и проблемът със срока на ваканциите е последния въпрос по веригата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още