IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата откри 147 незаконни общински такси

За идентични сделки с имоти с различна стойност се плаща диференцирана такса в ущърб на гражданите и бизнеса

16:16 | 01.08.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

При идентични сделки с имоти, но на различна стойност, се заплаща диференцирана такса. Това е една от констатациите на прокуратурата по проверка, свързана с дейността на местната власт.

В друг случай се въвеждат задължения за заплащане на такса, но общината не предлага реално насрещна услуга, се посочва в съобщение на прокуратурата, в което се уточнява, че това е в нарушение на Закона за местните данъци и такси.

Прилагат се и такси за ползване на автогари или за информационно обслужване, а размерът им се разграничава според цени на билети, дължина на маршрути. Това пък е в разрез със Закона за автомобилните превози, констатира друга проверка на Върховната административна прокуратура (ВАП).

Юристите на съдебното ведомство са открили несъответствия със законите при местни такси в 147 общински наредби, с които гражданите и юридическите лица са натоварени с допълнителна финансова тежест.

Причина за това е, че не са спазени основните принципи “за съразмерност на таксите на необходимите материално-технически и административни разходи по предоставяне на услугата”, уточняват от прокуратурата.

Случаите са в Добрич, Каварна, Шумен, Смолян, Габрово, Дупница, Кюстендил и още няколко града.

Ефектът от проверката на ВАП се открива в предприетите мерки за отстраняване на административните тежести за граждани и организации.

Проверката продължава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
fon
преди 6 години
Да проверят и нотариалните такси, които се наричат "такси" пък са си един кожородерски "нотариален данък" и то от частни лица в държавата. Ама нещо не смеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 6 години
Че то това не е в 2-3 града, а в цяла България. И какво като ВАП са открили такива нарушения? Нищо няма да последва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още