IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв сигнал дава договорът за добросъседство с Македония?

Според някои договорът отваря вратата за добро бъдеще между двете държави, според други "мирише на сгъстен природен газ"

10:50 | 02.08.17 г. 6
Какъв сигнал дава договорът за добросъседство с Македония?

Подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония вчера отключи разнопосочни коментари. Според някои експерти договорът отваря вратата за добро бъдеще, според други е забравен от Македония от момента на подписването, а според трети - "мирише на сгъстен природен газ" и има неясни формулировки.

Този договор отваря вратата за добро бъдеще, коментира по bTV евродепутатът Ангел Джамбазки. Той отваря нова страница, защото години наред чужди на двете страни сили, предимно в Белград, гледаха да държат един братски народ разделен, да насаждат недоверие, подозрение и омраза от двете страни на една ненужна за нас граница, каза Джамбазки.

Договорът е една позитивна крачка в правилна посока, но сме много далеч от бравурни епитети, оценки и т. н. заради неясните формулировки в него, каза от своя страна проф. Боян Чуков. По думите му, за да оценим този договор, защо беше форсиран толкова, е необходимо да го поставим в хронологията на много други събития, включително и кризата в Катар. "Всичко мирише на сгъстен природен газ", посочи той.

В това няма нищо лошо, нашият интерес е през България да минават транспортни, газови и електропреносни коридори, каза Джамбазки в коментар.

Американците обещаха на Европа сгъстен американски газ. Основният конкурент на САЩ в тази област е Катар, затова беше ударен по време на посещението на Доналд Тръмп в Саудитска Арабия, обясни Чуков.

С договора за добросъседство се дава възможност Македония веднага да бъде интегрирана в НАТО и по този начин ще бъде запечатана цялата територия и ще бъде ударен „Газпром“, посочи експертът.

Няма нищо лошо Македония да влезе в Европейския съюз и НАТО, посочи Джамбазки. "Нашият интерес е да довършим започнатото през 1903 г. Имаме интерес да няма граница между България и Македония. Това може да се случи, ако Македония е в ЕС. Това е мислимото. При липсата на граница, ние ще имаме възможност да поправим несправедливостите от миналото", коментира той.

Между българите и македонците няма различия, има пропаганда от една група хора, свързани с Белград, и други столици извън Балканите, каза евродепутатът.

Договорът е изключително събитие между България и Македония. Не само САЩ, но целият ЕС приветства България за тази стъпка към нови отношения с Македония, коментира бившият ни посланик в Сърбия Ивайло Трифонов пред Bulgaria ON AIR.

Според него тук става въпрос за това дали Македония и Сърбия ще станат членове на НАТО и ЕС в близко бъдеще, или не.

На коренно противоположно мнение е бившият депутат и посланик на България в Хърватия Велизар Енчев. Според него договорът е най-малко изгоден за България.

"Този договор е забравен от Македония от момента на подписването. Това е един народ  в две държави, един език в две държави. Трябваше първо комисията от историци да се събере и да види има ли допирни точки. Проблемът е планината от научна литература в Македония, в която фондаментът е изцяло на базата на присвоената българска история и култура", каза той.

Велизар Енчев подчерта, че е "за" този договор, но е против клаузата, в която се признава македонският език.

"Езиците съществуват или не, те не могат да бъдат признавани или непризнавани. Трябва да извървим много дълъг път, за да се изтрият всички наслоени от политиката неща между българи и македонци", коментира от своя страна Ивайло Трифонов.

В телефонна връзка бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Бриго Аспарухов цитира президента Желю Желев, че България трябва първа да признае Македония.

Той посочи, че добросъседството изисква това и подчерта, че работата му по отношенията между двете държави е била единствено да информира достоверно кой как би приел признаването на Македония от България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
0pk
преди 6 години
Македонодремемист съм. Дразня се само как раздухват маловажни случки в медиите за да хвърлят прах в очите на хората. Те там като ги натегнаха албанците, всички си взеха български паспорти и вече дай да сме приятели. Забравиха как се перчиха преди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
fri
преди 6 години
Ще отговоря без да съм чела статията и коментарите.- За мен това говори следното:ЕС постави задача на ББ, когато ходи да моли за влизане в ЕЗ.След това започнаха обиколките му на Балканите и в Турция.Явно е обещал нещо.- а то за мен е: ЕС (райзбирайте Германия най-вече, защото тя командва там) има нужда от още територии, за да разшири пазарите за некачествените си стоки, да има къде да задържа наплива от бежанци, а също така и др. изгоди..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 13
kukumber
преди 6 години
Договор, одобрен от САЩ, в тяхна полза и в ущърб на Русия не е добър за нас. С този договор, САЩ вмъкват като донор Македония в НАТО и после в ЕС и по този начин подчиняват политиката й. Нашата, е ясно на всички. така влиянието на Русия в региона се свежда до желаната НУЛА. Руска газ ще видим, когато цъфнат налъмите. И не само газта. скоро и Козлодуй ще бъде закрит. Честито българи, честито "македонци" !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
michaelis12
преди 6 години
по неква бесна случайност интересите на Империята съвпадат с наще които са от време оно, щот Македония е дефакто Югозападна България преди тва никви Македонии не са съществували. Но на Сашш им е най-много да ги боднат и тех у НАТО за да нема руснаци там като в Сърбията да бунат владенията на Сашовския Понтифекс ..... Имат некви две обединени колонии дет са били разделени 100г. и двете са ше са у НАТО т.е. окупирани, у нема ядове, само руснаци да нема щот отиди .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Ivan.r
преди 6 години
Опа, македоноид ли си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
0pk
преди 6 години
Абе стига сте я рекламирали тая работа. Кат мине пушилката всичко ще си е по старому.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още