IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ралито на еврото спрямо долара продължава

Изявление на член на Фед бе главната причина за покачването на единната валута

11:42 | 03.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Денислав Янакиев

Доларът достигна най-ниското си ниво спрямо еврото от 2 години и половина насам в сряда, повлиян от съмненията около евентуалното повишение на лихвата в САЩ тази година от страна на Фед, както и от бичите очаквания за Европейската централна банка. Двойката EURUSD успя да достигне ниво от 1.1910, което е най-високото ниво от януари 2015 г. насам. За разлика от долара, който е под натиска на политическите рискове и неяснотата около монетарната политика на Федералния резерв, единната валута напоследък е подкрепена от очакванията, че ЕЦБ ще започне прекратяването на досегашната си експанзивна парична политика.

Президентът на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард коментира, че е против повишаването на лихвата в САЩ и предупреди, че евентуални повишения биха попречили на целевата инфлация от 2%, която е така желана от Фед. Коментарите на Булард подкрепиха скептицизма около лихвените равнища тази година, разясниха анализатори. Очакванията за още едно повишение тази година последно бяха около 48%, обявиха от CME Group’s FedWatch. Докато трейдърите бяха в очакване на доклада за пейролите за юли, икономическите данни на еврозоната подкрепиха виждането, че ЕЦБ е на път да затегне паричната си политика, което се смята за силно благоприятен сценарий за еврото. Доларовият индекс, който измерва стойността на зелените пари спрямо кошница от шест основни валути, последно се търгуваше около 92.76 при спад от 0.30%. Въпреки лошото представяне спрямо еврото, доларът успя да запише лек ръст спрямо йената, търгувайки се около 110.53 йени за долар.

Цените на петрола се покачиха с около 1% през вчерашния ден, след като увеличаващото се търсене на гориво в САЩ успя да засенчи по-слабите данни за запасите на лек суров петрол, които показаха, че запасите не са се намалили спрямо очакваното. Запасите на лек суров петрол в САЩ се понижиха с 1.5 млн. барела, което е двойно по-малко от очакваното от анализаторите. Въпреки това докладът показа и рекордно търсене на бензин от 9.842 милиона барела. Лекият суров петрол завърши търговската сесия в сряда с ръст от 43 цента или 0.9% на 49.59 долара за барел, след като достигна дъно от 48.55 долара за барел по-рано по време на сесията. Сортът петрол Brent последно се търгуваше при ръст от 60 цента или 1.2% на ниво около 52.38 долара, достигайки по-рано 51.18 долара.

Златото се отдръпна от 7-седмичния връх в сряда, след като инвеститорите прибраха печалбите от разигралото се рали в началото на седмицата. Също важна роля изиграха силният икономически растеж в Европа и поскъпването на акциите на американските фондови пазари, които окуражават инвестициите в по-рискови активи. Спот златото записа спад от 0.05% до 1267.68 долара за тройунция. Припомняме, че във вторник благородният метал достигна 1 273.97 долара за тройунция, което е най-високото ниво от 14 юни насам и също така ръстът в цената на ценния метал през юли е почти 6%. Щатските фючърси за декември приключиха търговската сесия със спад от 0.08% на ниво от 1 278.40 долара за тройунция. Стратегът в ETF Securities Мартин Арнолд обясни, че добрите европейски данни дават по-оптимистичен поглед върху златото и не е задължително инвеститорите да гледат на златото единствено като убежище за хеджиране. Той добави, че цените най-вероятно няма да се движат особено много преди данните за пейролите в петък.

Най-големият американски индекс Dow Jones Industrial Average записа още един рекорд, пробивайки нивото от 22 000 пункта за първи път. Индексът, който отразя стойността на 30 от най-големите компании в САЩ, записа ръст от 43 пункта, затваряйки на ниво около 22 007.20 пункта. Главна роля изигра гигантът Apple, чиито акции се повишиха с 4.73%, след като финансовите резултати на компанията за второто тримесечие надминаха очакванията. Компанията обяви печалба на акция от 1.67 долара и приходи от 45.4 млрд. долара. Анализатори, запитани от Ройтерс, очакваха печалба от 1.57 долара на акция и приходи от 44.89 млрд. долара. Анализаторът Браян Уайт от Drexel Hamilton коментира, че вижда още повече знаци, че акциите на Apple ще вървят нагоре, тъй като инвеститорите сега ще бъдат още по-уверени в инвестицията си в компанията с очакването на новия iPhone 8 тази есен. Ако Уайт се окаже прав, това означава допълнителен ръст и в стойността на Dow Jones. В началото на търговската сесия в сряда акциите на Apple бяха на 6-о място по цена на акцията. Останалите два основни индекса Nasdaq и S&P500 останаха сравнително непроменени.

Европейските борси затвориха на червено в сряда, след като инвеститорите получиха смесени финансови резултати от страна на компаниите. Водещият сектор в загубите бе базисните ресурси, записвайки спад от 1.3%. Компанията Rio Tinto обяви повече от двойна печалба спрямо миналото тримесечие и награди акционерите с рекорден дивидент, но въпреки това основните приходи бяха далеч от очакванията на анализаторите и акциите поевтиняха с 2.8%. Банковите акции също записаха спад в стойността си след смесени резултати от европейските заемодатели. Societe Generale обяви, че нетната печалба е намаляла с 28% за 3 месеца поради съдебни разходи и ниски лихвени проценти. Като резултат, акциите на банката поевтиняха с повече от 4%. Немската банка Commerzbank също обяви лоши резултати, сочейки че нетните загуби през второто тримесечие са по-големи от очакваното поради слабите пазари и разходите по реструктуриране. Това доведе до спад от 1.6% в стойността на акциите. Английският индекс FTSE100 записа спад от 12.23 пункта или 0.16% до 7411.43 пункта, докато немският DAX30 записа спад от около 60 пункта, затваряйки на 12184.40 пункта.

Днес ще бъде интересен ден за британската лира, тъй като ще бъдат обявени данните за инфлацията и лихвените равнища във Великобритания, последвани от изявление на представителя на централната банка Марк Карни. Всичко това ще се случи между 14:00 и 14:30 часа българско време, като се очаква лихвата да остане непроменена на 0.25%. В 15:30 часа ще бъдат обявени данните за подадени молби за помощи от безработни в САЩ, като очакванията са броят на молбите, които са подадени през изминалата седмица, да намалеят с 2 000 до 242 000. В 17:00 часа българско време ще бъдат изнесени данните за индекса на бизнес активността за непроизводствения сектор. Той измерва нивото на активност, заетост и доставки на мениджърите от строителния сектор, като се очаква стойността на индекса да спадне с 0.5 пункта спрямо миналия месец до 56.9 пункта, което може да се отрази негативно върху американския долар.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/NZD

Новозеландският долар поевтиня рязко след слабите данни за заетостта през последното тримесечие. Двойката респективно се покачи. Предвид тренда и техническата ситуация е много вероятно да видим една по-дълбока корекция. В зависимост как се движи цената днес, ще преценим дали да продаваме.

GBP/JPY

Двойката формира ясно изразена съпротива при 147.603. За трети път цената се оттласва от нивото, но в същото време имаме все по-високи локални минимуми. Пробив на съпротивата може да отведе цената до стойности, близки около 154.000.

Подкрепящ фактор е изкупуването на облигации и други стимули от страна на ЯЦБ, йената остава под натиск в дългосрочен план.

AUD/USD

RBA остави основният лихвен процент без промяна, което бе широко очаквано решение. Очакваме моментно поевтиняване на AUD спрямо кошницата. Това би довело и до корекция при тази двойка. Възможно е да търсим къси позиции срещу моментния импулс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още