IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващо силен ръст на продажбите на дребно в еврозоната

Повишението при автомобилните горива е основен генератор за възхода

14:33 | 03.08.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През юни продажбите на дребно в еврозоната са се повишили по-силно от очакваното след техния силен подем през май, показва статистика на Евростат. Данните предполагат, че вътрешното потребление в региона на единната валута е един от основните генератори на икономическия растеж през второто тримесечие на годината, предава Ройтерс.

Търговията на дребно нараства през юни с 0,5% на месечна база при прогноза на финансовите пазари за стабилизация на нивото от предходния месец, когато продажбите на дребно се увеличиха с 0,4 на сто. Това представлява солидно нарастване за втори пореден месец, като данните са съвместими с други индикатори, сочещи за по-нататъшно ускоряване на икономическия растеж в региона през второто тримесечие.

Нарастването през юни се дължи в най-голяма степен на скок с 1,0% при продажбите на автомобилни горива и с 0,7% при продажбите на храни, напитки и  тютюневи изделия, докато продажбите на нехранителните стоки се повишиха с 0,3 на сто.

Сред водещите икономики от еврозоната продажбите на дребно нарастват с цели 1,1% в Германия и с 0,7% в Испания, докато във Франция се свиват леко с 0,3  на сто.

На годишна база през юни търговията на дребно в еврозоната се увеличава с 3,1% след растеж с 2,4% през май (низходяща ревизия от предишна оценка на Евростат за повишение с 2,6%), докато медианните очаквания на финансовите пазари бяха за по-скромно повишение с 2,5 на сто.

Основен генератор за възхода в търговията на дребно на годишна база е повишението с 3,5% при продажбите на автомобилно гориво, както и нарастването с  3,2% при продажбите на нехранителни стоки, докато продажбите на храни, напитки  и тютюневи изделия се увеличиха с 2,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 6 години
Добрите новини за европейката икономика продължават да се изсипват всеки ден...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още