IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Велев: Ръст на БВП от 6% е напълно реален

Ако кабинетът изпълни управленската си програма, годишен ръст на доходи между 10 и 15% е съвсем възможен, твърди председателят на АИКБ

21:31 | 03.08.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България може да постигне ръст на БВП от порядъка на 5-6% и на доходите между 10 и 15 на сто годишно, ако се изпълнят заложените цели в Програмата за управление на правителството на България за периода 2017- 2021 г. в пълния мандат на кабинета. Това коментира в интервю за БТА председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Сега растежът се ограничава от липсата на кадри и административните прегради, но ако тези проблеми се решат, ръстът е постижим, смята той.

Бизнесът намира програмата за амбициозна, но постижима за пълен мандат на управление, коментира още Велев и допълни, че е добре страната да се върне към съзидателните 4-годишни мандати, които повишават ефективността на държавното управление.

По отношение на планираното намаление на бюджетния дефицит и постигането на балансиран бюджет до 2020 г., работодателите смятат, че може да бъде поставена и по-амбициозна цел, като се има предвид, че икономиката "тръгва" и ръст от над 4 на сто на БВП няма да е изненада. „В този смисъл, може да се стремим към по-бърза консолидация на бюджета, а не чак през 2020 г.“, коментира Велев. 

По темата за еврозоната Велев напомни позицията на бизнеса, че страната трябва по-бързо да влезе в чакалнята и допълни, че България технически е готова за това.

Бизнесът е доволен от подчертания в управленската програма стремеж към намаляване на административната тежест за бизнеса и гражданите и предвидените мерки в тази връзка като ограничаване и опростяване на регулаторните режими, въвеждане на принципа на мълчаливото съгласие и други.

Работодателите определят като постижима цел средната работна заплата в края на мандата 
на кабинета да достигне 1500 лв.

„При такава средна заплата, минималната е адекватно да бъде 650 лв., както е записано в програмата“, смята председателят на АИКБ.

По отношение на пенсиите работодателите застъпват позицията, че те трябва да са съобразно осигурителния принос на хората, за да има стимули за осигуряване на реални доходи и за по-добра трудова реализация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 7
redcretin
преди 6 години
Явно не само Винету плещи глупости...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още