IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикалисти предприеха офанзива срещу Tesla

Причината е ускореният ритъм на работа по новия Model 3

10:35 | 04.08.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският производител на електрически автомобили Tesla се превърна в обект на офанзива от страна на синдиката на работещите в автомобилостроенето UAW. Синдикатът иска да открие своя секция в завода на компанията във Фримонт, щата Калифорния, заради ускоряването на ритъма на работата за производството на новия Model 3, предаде Ройтерс.

През миналата седмица Tesla достави първите отдавна чакани електромобили среден клас Model 3  на новите им 30 собственици - всичките служители на компанията. Сега целта е производството да се увеличи десет пъти в близките години. Model 3 се произвежда във Фримонт. Tesla вече произвежда други два модела – S и X.

"Добре дошли в ада на производството, там ще бъдем през следващите шест години", изтъкна иронично ръководителят на Tesla Илон Мъск, представяйки Модел 3, от който компанията иска да произвежда по 10 хил. броя седмично още догодина. 

Концернът обаче иска и да успокои около 6 хил. работници в завода, чиито безпокойства са изразени в писмо до управителния съвет на предприятието. В него те настояват за по-голяма яснота за заплатите им и повишенията, както и за обещание, че срещу тях няма да има наказателни мерки, ако се опитат да учредят синдикална секция.

В сряда Tesla представи финансовите си резултати за второто тримесечие, според които приходите се увеличават повече от два пъти, надвишавайки очакванията, което увеличава вероятността компанията да изпълни производствените си цели за новия Model 3.

Приходите на компанията се повишават от 1,27 милиарда долара от второто тримесечие на 2016 г. до 2,79 милиарда долара през същия период на тази година.

Загубите за компанията обаче също се увеличават, като достигат 336 млн. долара.

Работната заплата в Tesla е 18 долара на час - доста по-ниска от другите работещи в сектора (25,58 долара) и от средното заплащане в окръг Аламида, където се намира заводът (28,10 долара). Така че според AFP за наем на апартамент работник от предприятието може да дава до 70 процента от заплатата си.

На въпрос на AFP Tesla e изпратила препратка към публикуван преди време блог, според който условията на труд се подобряват в завода във Фримонт.

Това предприятие, което беше експлоатирано съвместно от автомобилните гиганти General Motors и Toyota преди да бъде купено от Tesla, има за цел да започне да произвежда 100 хил. автомобила още в края на тази година, 500 хил. през 2018 г. и един милион през 2020 г. Миналата година там са произведени около 84 хил. коли.

Tesla не е единственият автомобилостроител, станал мишена на синдиката UAW. Днес и утре в завода на японския конструктор Nissan в Кантон, щата Мисисипи, ще се състои вот за откриване на секция, срещу което ръководството на компанията положи всякакви усилия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
VIK88
преди 6 години
Така е чичка!Имаш набито око!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
VIK88
преди 6 години
Така е чичка! Имаш набито око!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 6 години
Освен визионер, Мъск е и отявлен експулататор :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още