IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидия Шулева: Трябва да има минимални ставки вместо минимална заплата

Минималната работна заплата е инструмент за псевдо легални трудово-правни отношения, твърди бившият социален министър

09:36 | 04.08.17 г. 1
Лидия Шулева: Трябва да има минимални ставки вместо минимална заплата

Моделите в трудовото законодателство трябва да се променят. Ние живеем в една изключително динамична и променяща се среда и ако не сме в един ритъм с нея, рискуваме редица остарели законови разпоредби да станат пречка за икономическия растеж на България.

Това коментира бившият министър на икономиката Лидия Шулева в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ е нужна по-голяма гъвкавост при уреждането на трудово-правните отношения, в които влиза и минималната работна заплата, осигурителните прагове и т.н.

„Динамиката на времето, наречено Четвърта индустриална революция, е много различна от динамиката на времето, в което са създадени сега действащите закони. Минималната работна заплата е инструмент за едни псевдо легални трудово-правни отношения. Доста фирми назначават служители на минимална работна заплата, без значение на каква позиция, като целта е просто да се легализира, че има осигурени работници“, обясни Шулева. 

Според нея трябва да има минимални ставки за различните видове труд вместо минимална заплата. Именно така се гарантира получаването на нормални доходи и именно такава е практиката във всички развити европейски държави, обясни експертът.

„Минималните осигурителни прагове бяха въведени във време, в което имаше огромен сив сектор на трудовия пазар. През 2001 г. имаше цели предприятия, в които всички от чистачката до изпълнителния директор бяха на минимална работна заплата. И все още има предприятия, които съществуват благодарение на ниското заплащане и ако минималната работна заплата бъде премахната, те няма да оцелеят“, обясни Лидия Шулева.

Според нея, ако се запазят ниските данъци и има достатъчно гъвкавост, както по отношение на трудовото законодателство, така и на подкрепата на инвестиционния процес като цяло в страната, ще може да се генерира един по-сериозен ръст в икономиката. Респективно той ще се отрази и на заплащането, добави бившият социален министър.

Най-големият натиск върху доходите в страната ще бъде липсата на работна ръка, категорична е Шулева.
Според нея ще оцелява само конкурентоспособният бизнес, този, който може да си позволи да дава по-високи заплати и да си създава работници по-ефективно.

Вижте още във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
prritko
преди 6 години
Поредната *** идея, обслужваща нечии "конкуретни" бизнеси и нескопосан опит да се увеличи на книга БВП. Резултатът ще е плачевен, като този от копчетата по сфетофарите дето ги нащлякаха. Имало ги на запад. Има ги, ама там са сложени с мисъл. В БГ ги сложиха за да сложи "конкуретния" бизнес едни паре по джебовете. Сега всички ги псуват и масово пресичат на червено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още