IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият пенсионен фонд в света спечели 46 млрд. долара за три месеца

GPIF увеличи активите си до 149,2 трлн. йени благодарение на ръста в цената на акциите и поевтиняването на йената

12:18 | 04.08.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-големият пенсионен фонд в света записа печалба за четвърто поредно тримесечие благодарение на ръст в цената на акциите на международните пазари и поевтиняването на йената спрямо долара и еврото, което повиши стойността на инвестициите в чужбина, съобщи Bloomberg.

Държавният пенсионен фонд на Япония, който е и най-големият в света, е спечелил 5,1 трлн. йени (46 млрд. долара), през трите месеца, приключващи на 30 юни, увеличавайки активите си до рекордните 149,2 трлн. йени. От тях 2,3 трлн. йени са благодарение на ръста на японските акции, а 1,9 трлн. йени е стойността на вложенията в чуждестранни акции, като индексът Topix също се покачи през периода.

Печалбата на пенсионния фонд идва след серия от загуби след преразглежбдането на стратегията му през 2014 г. за закупуване на повече акции и намаляване на нивата на дълг. Именно заради това в момента фондът се възползва от поскъпващите акции на капиталовите пазари.

Вложенията в японски акции на фонда са спечелили 6,6% през трите месеца до юни, докато тези в международни дялове са нараснали с 5,5 на сто, подпомогнати от спада от 7,6% на йената спрямо еврото, най-големият от 2013 г. насам.

“Позитивните пазарни условия продължават с окуражаващи икономически данни и добри корпоративни печалби през второто тримесечие, които подкрепиха ръста на акциите“, коментира президентът на Government Pension Investment Fund (GPIF) Норихиро Такахаши.

„Йената беше в негативен тренд на фона на очакванията Федералният резерв да увеличи лихвените проценти, а Европейската централна банка (ЕЦБ) да пристъпи към нормализиране на монетарната си политика. В същото време Японската централна банка продължи своята политика за количествено облекчаване“, допълни той.

Местните облигации, които представляват 30,5% от общите активи на фонда, приключиха периода почти без възвращаемост. Чуждестранните облигации добавиха 4,5%, което представлява 13,5% от инвестициите на GPIF в края на юни.

Японските акции съставляват 24,4% от активите на фонда, докато акциите в чужбина – 23,9%. Целевите нива за портфейла на GPIF са 35% за вътрешния дълг, 15% за чуждестранните облигации и 25% за местни и чуждестранните акции.

Алтернативните активи представляват 0,1% от притежаваните от GPIF активи, което е доста под допустимия лимит от 5%. Неотдавнашното предложение на Министерството на здравеопазването да позволи на фонда да търгува с фючърси на борсови индекси може да увеличи притежаваните от него алтернативни активи. Фондът инвестира около 1 трлн. йени в индекси, които проследяват японските акции с високи резултати и добро социално и корпоративно управление. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
Japanese Government Squanders Pension Funds On Failed Stocks As Losses Reach $130 Billion In Past Yearhttp://***.zerohedge.com/news/2016-08-26/gpif-squanders-assets-failed-japanese-stocks-losses-reach-130bn-past-4-quarters----------------------------------------------------------------през 2016/2015та обаче леко е имало ресто със 130 млрд. незнам ква всъщност е печалбата му -84 млрд. ?!? ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още