IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заетостта в САЩ продължава да расте през юли

Данните за новите работни места извън земеделието надминаха сериозно очакванията

16:14 | 04.08.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Заетостта в САЩ продължава да расте през юли, като новите работни места извън земеделието са 209 хил. на фона на очаквания за 180 хил., съобщава Bloomberg.

Най-голям принос за ръста имат развлекателната индустрията и хотелиерството и ресторантьорството. Назначенията в промишлеността, образованието и здравеопазването достигат петмесечен връх.

Графика: TradingEconomics.com

Безработицата се понижава с 0,1 процентни пункта до 4,3%, оправдавайки очакванията.

Заплатите растат с 0,3% на месечна база, което отговаря на очакванията. На годишна база ръстът възлиза на 2,5%, което е малко над прогнозите.

Добрите доходи на домакинствата и стабилното потребителско доверие задвижват търсенето, а пък отскокът в глобалния ръст дава повече възможности на американските компании износителки. Вакантните работни места са на рекордно високо нива, работодателите не са склонни освобождават служители и затова заявките за помощи при безработица са на най-ниското ниво от 40 години.

Ускоряването на ръста на заплатите на месечна база може да показва, че мениджърите най-накрая са започнали да вдигат заплатите в опит да привличат служители. Но дори и така годишният ръст от 2,5% не се променя особено през последните две години, включително и заради слабата производителност на труда. Освен това някои американци се връщат обратно на трудовия пазар и са склонни да приемат по-ниски заплати.

„Пазарът на труда остава много стабилен, а перспективите – много положителни“, казва Уорд Маккарти, главен финансов икономист в инвестиционната компания Jefferies в Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
george353
преди 6 години
"Най-голям принос за ръста имат развлекателната индустрията и хотелиерството и ресторантьорството." Така че, който иска да мята хамбургери парт-тайм за $7 на час, сега е момента да заминава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още