IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуственият интелект е като електричеството – ще промени всичко

През последните години научихме много трикове, за да обучаваме невронните мрежи, твърди програмистът Никола Тошев

09:49 | 06.08.17 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако шофирате всеки ден по няколко километра от дома до офиса си и обратно, може би навъртате по поне стотина километра на седмица. Изчислено във време, това може да са поне 4-5 часа, „похарчени“ в шофиране.

А сега си представете, че може да ходите на работа, но въпреки това да „спестявате“ това време и да го влагате в други дейности. Например четене, обучаване, гледане на филми...

Всичко това ще бъде факт до няколко години с навлизането на автономните коли в ежедневието, смята Никола Тошев, програмист със слабост към изкуствения интелект, участник в изграждането на софтуерната компания WizCom, по-късно закупена от VMWare и съосновател на Sciant.

„Скоро може да очакваме това, което се е случило досега в лабораториите, да се пренесе в индустриите и бизнеса. Пробивите в изследванията са от последните 10 години, затова все още не са намерили приложенията, които биха могли да имат“, каза Тошев по време на участието си в технологичното шоу UpDate на Bloomberg TV Bulgaira.

По думите му изкуственият интелект е като електричеството или интернет, защото може да повлияе на всички индустрии по огромен начин.

„Очакваме да се появи чат бот, който да замести напълно служителите в сферата на услугите. Ако запитването е лесно за отговор, ще получим отговор от робот, ако е трудно, ще се насочва към човек. Неговият отговор може да се използва за пример, за да се научи роботът да отговаря по-добре. Транспортът ще се промени, давайки ни допълнително време, ако ние не трябва да шофираме“, добави още той. 

„Може да очакваме животът в градовете да се промени много в момента, в който имаме автономни автомобили, които наистина могат да се управляват сами. Тогава хората няма да имат нужда да притежават автомобил, а ще могат да го наемат. Ако в момента 90% от времето колите ни са паркирани някъде и бездействат, в бъдеще ще може да ги накараме да ни закарат до работа, след което да ги пратим да закарат и детето до детската градина, например. Което би довело до доста различно натоварване на транспортната мрежа, например“, поясни Тошев.

Какви са първите модели с изкуствен интелект, как той се учи в момента от примерите и какво представляват т. нар. дълбоки невронни мрежи – вижте в интервюто на UpDate.  

Изминали издания на UpDate гледайте тук.

Следете UpDate и във Facebook.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 10
studioaa
преди 6 години
Бежанците от Африка и Близкия Изток ще променят всичко, а не изкуствения интелект, който НЕ ПРОМЕНЯ НИЩО. 2017 в Европа имаме епидемия от дребна шарка, туберколоза(особено в места като Берлин и Мюнхен), сифилис и дори СПИН. Вчера гръмна новината, че бежанец от Африка е заразил над 20 жени със СПИН в Исландия. Такъв бум на зарази е невиждан от над 100 години от преди избобретяването на антибилиотиците. Този господин говори за невронни мрежи и изкуствен интелект, а Sciant навремето беше аутсорсър, който няма нищо общо с изкуствения интелект. Неговите твърдения са все едно зъболекар да изнесе лекция на студенти по медицина за последните тенденции в хирургията на сърдечно-съдовата система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още