IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калоян Стайков: Няма визия за здравна реформа

Основно се правят кръпки върху сегашната система, смята икономистът

10:54 | 07.08.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Калоян Стайков: Няма визия за здравна реформа

Няма визия за здравна реформа. От края на 90-те години имаше за цел да се създаде един здравноосигурителен модел с въвеждането на Националната здравноосигурителна каса, която да се издържа единствено от осигуровки, а не от бюджета, но сега повечето реформи са насочени към закърпване на настоящата система и попълване на някои дупки. Като цяло няма ясна визия какво точно трябва да се случи. Това коментира икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той припомни, че реформата започна в края на 90-те години, но при смените на правителства е имало и промяна на визиите. "Така влязохме в един непреодолим цикъл на постоянни реформи и нужда от тях”, каза Стайков.

Според него здравната система е изправена пред проблем и това е “невъзможната комбинация между три желания - ниски цени, бързо изпълнение и високо качество”.

По думите му трябва да изберем какво искаме от здравната система и как да постигнем по-добро здравно състояние на нацията.

Стайков е категоричен, че няма дебат и усилия в тази посока, а  „всяка година само се говори колко пари трябват, но не и за качеството, което получаваме за тези пари“.

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 4
khao
преди 6 години
а как трябва да е ? да е лукс да идеш на доктор и да е само за избрани ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Напротив!Визия има, няма желание.Що хора и фирми се наредиха да живеят от източване на НЗОК и са готови да продължат да плащат % само и само нищо да не се променя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
mathematician
преди 6 години
Така е щото здравните системи в почти всички страни с малки изключения копират идеята на социалистическите (комунистическите) държави. Съответно рано или късно стигат до провал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
lyusien
преди 6 години
Всички говорят за пари -политици министри болници лекари пациенти Стана като във израза " За каквото и да си говорим знаите че става въпрос за пари"Изливат се милиарди в здравеопазването всяка година парите са по вече но всички продължават да са недоволни -пациенти лекари политици медии Значи въроса не е само за пари От 90те години говорят за лична здравна карта на всеки пациент Изляха се милиони за това Но карта все още няма Говори се за профилактични прегледи Но те продължават да се правят формално Болниците не лекуват както трябва Въобще пълен хаос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още