Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Радев налага вето на закона, позволил облекченото обжалване на екооценки

Премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност

0
 
2
 
1
преди 3 години
Тези промени за пореден път са некадърни, ама какво да искаме от тъпи законодатели...
Това, което трябва да се промени в съдебната система е начинът й на работа. Има 2 направления, които могат да помогнат хем да се спази Конституцията, хем всичко да върви бързо - първи вариант е да се потърси начин да се създаде "бърза" писта за такива дела, т.е. като има такова дело, то да се насрочва за разглеждане приоритетно, а не след 6-12 месеца, когато върви графикът на съда; втори вариант е да се направи опит за дефиниция на понятието "злоупотреба с право", третиращо жалбоподатели и заинтересовани лица, подаващи искови молби и жалби по 100 пъти, от лично име и/или екоорганизация (това с цел да се прекрати това постоянно обжалване с цел загуба на време и спиране на даден проект).
Може да има и комбинация от двете.
Това, което задължително трябва да се подобри са т.нар. обществени обсъждания, които се правят "на тъмно" и за доста кратко. Тук държавата има какво да направ... и то много!