IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Допълнително разследване на казуса КТБ е в интерес на обществото

Бившият президент се надява парите, излезли през офшорни сметки, отново да се върнат в България

14:05 | 08.08.17 г. 1
Плевнелиев: Допълнително разследване на казуса КТБ е в интерес на обществото

Ако друга държава, в случая в лицето на САЩ, направи допълнително разследване на казуса Корпоративна търговска банка, това би било добре за обществото в България. Така коментира в студиото на Bulgaria ON AIR държавният глава Росен Плевнелиев (2012 - 2017) възможността Цветан Василев да се възползва от т. нар. закон „Глобален Магнитски“*.

Той се надява, че по този начин може да се върнат парите в размер на 3,9 млрд. лева, а виновните ще понесат наказанието си.

Плевнелиев обаче за пореден път заяви, че не е оптимист и има няколко големи доказателства за това.

„Едно от тях е, когато се тръгна към подписване на договор с форенсик компания (бел. ред. AlixPartners), която трябваше да проследи сметките през офшорни компании. Докладът на тази международна и реномирана компания потъна в небетието и аз разбрах, че има проблем“, заяви Плевнелиев.

Той очаква резултатите на прокуратурата и се надява на справедливост.

Бившият президент за пореден път обяви, че консултациите за КТБ, оповестени чрез стенограмите, са били, за да се предотврати банкова катастрофа.

Той се надява, че парите, излезли през офшорни сметки, отново ще се върнат в България и няма да е трудно да бъдат намерени.

Плевнелиев коментира и една от стенограмите и възможността Цветан Василев от обвиняем да се превърне в ищец.

Казусът КТБ според него продължава да създава притеснения и съмнения и „може да възпроизведе корупцията и зависимостите в държавата за още едно поколение напред, или ще покаже, че справедливостта намира своето ново разбиране и реализация“.

"Притесненията, че онези, които откраднаха парите, могат да се окажат двойно печеливши, остават на дневен ред. В случай, че осъдят държавата, ще спечелят двойно, предупреди бившият държавен глава. – Банкова криза с подобни мащаби трябваше да бъде разрешена, за да не се стигне до много по-голяма драма в банковия сектор на България. Още в самото начало, когато започнахме да разглеждаме случая обаче, бяхме възпрепятствани, защото не получавахме адекватна информация от българските регулатори, в това число и БНБ."

Във връзка с подписания на 1 август Договор за добросъседство с Македония Росен Плевнелиев беше категоричен, че това е само един къс хартия, който трябва да бъде преобразен в резултат.

"Важно е България да бъде активната страна, да водим ден по ден приоритетите си и да помогнем за реализацията на югозападната ни съседка. Трябва да гледаме прагматично напред и двата народа да работят заедно", посочи той.

*Въпросният закон беше приет през 2012 г. и позволява на американското правителство да защитава хора по цял свят, които са станали жертва на репресии и нарушения на човешките им права заради това, че са разкрили случаи на корупция по върховете на властта.

През 2016 г. Конгресът в САЩ прие редактиран вариант на закона, а няколко седмици след като седна в президентското кресло, Донлад Тръмп обяви, че администрацията му е готова да поеме такива случаи. Името на закона идва от покойния руски адвокат Сергей Магнитски, който почина в затвор в Русия, след като разкри предполагаеми солидни финансови измами на държавни служители. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
крас
преди 6 години
Като говоримм за КТБ се сещам за един ВЪЗБРАНЕН оператор който бе изваден от активите на банката и по един криминалена схема осъщестевна от братята МИЛЕН и ГЕОРГИ ВЕЛЧЕВИ превърна ВИВАКОМ в собственост на ЦАРСКИЯ ПРИЯТЕЛ СПАС РУСЕВ.!Не започна ли всичко с КРИМИНАЛНАТА приватизация на БТК от един измамник Тор Бьорголфсон, който заложи акциите, прибра си милиардите и превърна едни ИНВЕСТИТОРИ на ипотечни облигации в страдащи собственици на токсични деривати. Нали не сте забравили как собствеността на банката премина в ръцете на застрахователя на тези ипотеки "Ей Ай Джи", който се оптваше да осребри вземането на инвеститорите. Как оператора попадна в активите на КТБ и как бе изчистено едно вземане от 618 мил евро към ДЪ РОЯЛ БАНК ЪФ СКОТЛАНД ПЛС е момент от драмата на КТБ и оператора с последвал фалит на банката.ЗАЩО БОЙЧО НЕ НАВЪРЖИШ ВСИЧКИ ТЕЗИ ЗАСРАНИ ОТ ЦАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО И ЮПИТАТА МУ ПРОБЛЕМИ НА ВИВАКОМ ДОВЕЛИ ДО ФАЛИТА НА КТБ?!Страхуваш ли се?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още