IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститор активист продаде акции на Microsoft за 500 млн. долара

Продажбата е осъществена в рамките на последната седмица

09:51 | 09.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инвеститорът активист* Морфит Мейсън и ValueAct са продали около 7 млн. акции на Microsoft през последната седмица, сочат регулаторни документи, цитирани от CNBC.

Книжата са продадени на цени в диапазона от 72,50 до 72,61 долара за брой, с което делът е оценен на 500 млн. долара.

Морфит е в борда на директорите на Microsoft – място, което получи след кампанията на ValueAct през 2013 г. Базираната в Сан Франциско инвестиционна компания обяви дял за 2 млрд. долара в Microsoft, на фона на недоволството на акционерите, че книжата не се представят добре под ръководството на тогавашния главен изпълнителен директор Стив Балмър.

Балмър обяви своето оттегляне малко преди ValueAct да получи място в борда на директорите, макар че заяви, че решението му не е свързано с натиск от страна на ValueAct.

Откакто Балмър обяви пенсионирането си през август 2013 г. акциите на компанията са записали ръст от близо 125%. Тогава книжата се търгуваха между 30 и 35 долара на акция. Главният изпълнителен директор Сатя Надела насочи компанията по-активно към облачните услуги и компютърния хардуер, като направи голямо придобиване на LinkedIn. Последното се очаква да разшири бизнеса на Microsoft в индустрии като набирането на хора и човешките ресурси.

Напоследък ValueAct, която управлява около 15 млрд. долара, насочва вниманието си към компании като Valeant Pharmaceuticals. Освен това има дялове в редица компании за енергетика, здравеопазване и технологии.

*Инвеститорите активисти са наричани така, защото придобиват голям брой акции на дадена компания, опитвайки се да влязат в нейното управление с цел да повлияят на развитието й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още