IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валери Симеонов поиска преначертаване на защитените зони

Невъзможно е да бъдат удовлетворени всички интереси, каза вицепремиерът

12:33 | 09.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: община Каварна</em></p>

Снимка: община Каварна

Да бъдат преначертани защитените зони от мрежата Натура 2000 – това поиска вицепремиерът Валери Симеонов по повод казуса „Калиакра“.

Правителството е изправено пред задачата да решава проблеми, започнали през 2000 г., заяви той пред БНТ.

Симеонов заяви, че тези проблеми са създадени от друга правителства: „Решения на Министерския съвет за определяне на защитни зони отгоре-отгоре, без задълбочаване, преначертаване с флумастер на зони, предложени от правозащитни организации. Този проблем се влачи всички тези години, излиза решението на европейския съд и тежестта, отговорността, пада върху нас“.

След защитена зона „Калиакра“ следват проблеми с Балчик, Шабла, Буфер Рила, Банско и Странджа, очаква Симеонов, който сравни ситуацията с филма на Хичкок „Птиците“. Те по думите му ще унищожат икономиката на тези райони. 

Опитваме се да съчетаем всички интереси, но това е невъзможно, смята той.

Решението по думите му е „плащане на чужди грехове“ след решението на европейския съд.

Той се обяви в подкрепа на това стопаните, чиито земи попаднат в границите на Натура 2000, да бъдат компенсирани от държавата с парцели или финансови компенсации.

Валери Симеонов каза още, че решенията за екомрежата са взети през 2007 г. от правителството на Сергей Станишев по предложение на тогавашния екоминистър Джевдет Чакъров. Въпреки статута на терените са дадени разрешения за ветропаркове, голф игрища и хотели. Делото на ЕК започва 2014 г., а през 2016 г. ни осъждат, припомни той.

Той заяви, че понто-сарматските степи в България са 23 хил. дка – ивица от Северното крайбрежие до границата с Румъния, и заяви, че определянето на земите като такива е несъстоятелно.

Определените като степи земи той нарече „пустеещи хендеци“, „парчета необработваема земя“, „дерета, крайпътни канавки – нищо, което да създаде впечатлението, че това е истинска степ“, „наблизо се въртят огромни перки“. 

Симеонов смята, че протестите са били провокирани от липсата на информация и не са били особено основателни. Той изчисли, че по-малко от 1/3 от земите край Калиакра са частни и държавата трябва да обезщети собствениците.

Без ограничителна заповед (за дейностите в защитените зони – бел. ред.) на България при всички случаи ще бъдат наложени санкции, стана ясно от думите му.

Сега решение се търси по нов модел, каза той.

„Зелените организации, започвайки от едни благородни идеи, са се превърнали в доходоносен бизнес, проектиран за десетилетия напред“, смята Симеонов.

Той иска да се търси преначертаване на тези зони, ако трябва и с външни специалисти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още