IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждестранните студенти могат да станат фактор на пазара на труда

Законодателството е остаряло, заяви вицепрезидентът на ВУЗФ Детелина Смилкова

08:42 | 10.08.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Един от вариантите да се запълнят многото свободни места в българските университети и да се влее „свежа кръв“ на пазара на труда са чуждестранните  студенти. Те имат голям интерес към България, но няма държавна политика в тази сфера. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria вицепрезидентът на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) Детелина Смилкова.

Регулациите и стандартите за чуждестранни студенти са от времето на социализма, като почти нищо не се е променило, изтъкна тя. 

„Министерството на образованието дори няма страница на английски език, в която чуждестранните студенти да научат за България. Това не е така в Македония и Сърбия. Трябва да се каже, че броят на тези студенти в една Македония е по-голям отколкото в България“, каза още тя.

Какви са ползите от чуждестранните студенти? Според Смилкова те са изключително много, включително огромни приходи както за университетите, така и за държавата.

„Например във Великобритания само от такси на година в държавата влизат 3,9 млрд. лири, като още 6,3 млрд. се вливат в икономиката под формата на разходи за живот. В САЩ пък на първо място по доходност е военната промишленост, а на второ място са международните студенти“, коментира Смилкова.

„Само преди няколко години имахме около 9 хил. международни студенти, от които 5 хил. от Турция, а приходите от тях бяха 222 млн. евро. Такси се получават заради административните процедури, от услугите, които ползват студентите, като цяло таксите за международни студенти са между 3 и 8 хил. евро на годишна база“, добави вицепрезидентът на ВУЗФ.

Тя посочи визите като проблем, както и остарялото и тромаво законодателство.

Вижте още тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
А адекватно образование кога? Може и на местните студенти :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още