IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тепърва ще се изяснява къде и какво може да се произвежда в Калиакра

От началото на жътвата са натоварени за износ над 1 млн. т пшеница, съобщи Румен Порожанов

15:31 | 10.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Тепърва ще се изяснява къде и какво може да се произвежда в Калиакра

Тепърва ще се изяснява къде и какво може да се произвежда в зоната на Комплекс Калиакра, заяви пред Bulgaria ON AIR министърът на земеделието Румен Порожанов по повод протестите на собственици на земи след ограничителната заповед на МОСВ за дейностите в местните зони Натура 2000.

Припомняме, че заповедта на екоминистерството бе издадена, след като ЕК осъди България за ветропарковете и голф игрището, засегнали защитени територии в района.

В зоните Натура 2000 е допустимо да се развива земеделие, но по определени правила, за да останат почвите чисти. Поради ограниченията има специално подпомагане за фермерите със субсидии, разясни земеделският министър.

Работна група ще разгледа парцел по парцел цялата зона, за да се изясни какво може да се произвежда. Проблемът остава за понто-сарматските степи с 22 кв. км площ, в които е заложено пълно ограничение, като ще се провери дали не биха могли да бъдат пасища.

За всички останали земи в целия комплекс "Калиакра", който е в Натура 2000, се подготвят План за управление на защитената зона и кадастрален план. Трябва да се определи кои земеделски площи могат да се обработват и, съответно, фермерите да получат субсидии.

За горските пожари той припомни, че само 2-3% са случаите на самозапалване, всички останали са резултат от човешка намеса. За това лято  горските пожари са над 300, със засегнати над 19 хил. дка горска площ. 10% са върховите пожари, при които изгарят целите дървета. Това е най-ненаказуемото криминално престъпление, отчете министърът.

Порожанов припомни, че през тази година се очаква рекорден добив от пшеница, или 5,9 млн. т. Това се дължи на модерното земеделие, инвестициите в техника и семена. От началото на жътвата са натоварени за износ над 1 млн. т пшеница, над 200 хил. т ечемик и над 200 хил. т рапица. 

Не се очаква цената на хляба да падне автоматично, уточни министърът. 

По темата за ограниченията за купуване на земи от чужденци той каза, че, ако не се предприемат действия за премахване на ограниченията, еднократната санкция е близо 900 хил. евро, а след това 660 евро ежедневна лихва, докато не отпадне този режим. 

Нека политиците да решат този въпрос, администрацията е длъжна да постави темата, каза министърът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още