IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп изостри тона срещу Ким Чен Ун

Американският президент призна, че предупреждението му към Северна Корея може би не е било достатъчно твърдо

09:10 | 11.08.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът Тръмп и вицепрезидентът Майк Пенс говорят пред репортери в&nbsp;Бедминстър, щата Ню Джърси. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът Тръмп и вицепрезидентът Майк Пенс говорят пред репортери в Бедминстър, щата Ню Джърси. Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп изостри в четвъртък вечерта тона си към Северна Корея и заяви, че предупреждението му, че ще използва срещу нея "огън и ярост", може би не е било достатъчно твърдо, предаде Ройтерс.

„Може би това изказване не беше достатъчно твърдо", каза президентът пред журналисти, преди да се срещне със съветниците си по националната сигурност в своето имение в Бедминстър, щата Ню Джърси, където е на почивка.

„Северна Корея е по-добре да се стегне, иначе ще има ядове, както малко други държави преди нея“, заяви още държавният глава. „Северна Корея трябва да е много, много нервна, дори и ако само обмисля нападение над САЩ или техните съюзници“, поясни президентът.  „Ще им се случат неща, за които не са и считали за възможни“.

„Крайно време е някой да застане на първата линия в името на хората в нашата страна и за хората в други страни", добави американският държавен глава. 

Той каза, че Китай може да направи много повече по отношение на Северна Корея. Тръмп не каза дали САЩ обмислят възможността за изпреварващ удар срещу Северна Корея, но подчерта, че страната му е готова да преговаря.

За разлика от Тръмп неговият държавен секретар Рекс Тилърсън е много по-дипломатичен и умерен в изказа си и в търсенето на мирно решение.

Тилърсън заяви, че президентът на страната му просто е употребил език, който „Ким Чен-ун може да разбере“, когато е отправил заплахите за „огън и ярост“, в случай че режимът в Пхенян продължи с ядрените си тестове, предава AFP.

„Това, което президентът направи, е да изпрати силно послание към Северна Корея на езика, който Ким Чен-ун може да разбере, тъй като изглежда, че той не разбира дипломатическия език“, заяви Тилърсън на път за Гуам, американска територия, която Северна Корея заплаши да удари с ракетна атака.

От своя страна министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис предупреди, че евентуална война със Северна Корея би била „катастрофална“ и заяви, че дипломатическите усилия дават резултати, предава AFP.

„Американските усилия са дипломатически, имат дипломатическа тяга, дават дипломатически резултати и искам да останат точно така", отбеляза Матис в рамките на събитие в Калифорния.

„Трагедията на войната е достатъчно известна, че не се нуждае от друго охарактеризиране, освен това, че ще бъде катастрофална", добави военният министър на Вашингтон.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
мнье, китайците им заявили тва долу в зирото е цитат от райтерсите, че смяна на режими в С.Корея нема да има и точка ..... иначе директна война с три ядрени държави, щот там е границата на другите две тва мисля дори и неоконските гарги колко и да им се иска просто не им стиска ...... ако пробат нещо с наземна операция, пампайците за родину за Пинг Пону ше им счупат тиквите .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
ratten
преди 6 години
ще усетат ли каубойците една жълта паца отзаде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
острат се острат се и боц, китайците не дават .....China Warns Trump: "We Will Prevent A North Korea Regime Change"http://***.zerohedge.com/news/2017-08-11/china-promises-protect-north-korea-regime-change
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 6
michaelis12
преди 6 години
иначе Сашови са си най-големите терористи в света тва и дума да няма, чий го дъррвят в 177 държави да тероризират и убиват хората де да знам, но Пампаеца ше им счупи канчето ако пуснат пехотинци в С.Корея то така и тряя да ги изпотрепат някъде едно хууу и повече нема си врат носа там .....US Military Presence Overseas Mushrooming: Here, There and Everywherehttps://***.strategic-culture.org/news/2017/08/09/us-military-presence-overseas-mushrooming-here-there-and-everywhere.html--------------------------------------------------------------Around 200,000 US troops are stationed in 177 countries throughout the world. The forces use several hundred bases, more than 1,000 if the figure includes overseas warehouse and installations.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
да се острят там за още 100/150 пункта надолу и после да праят квот искат ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още