IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва да започне демонополизация на Здравната каса, призовава експерт

На национално ниво се проваляме в желанието си да доведем услугите на електронното здравеопазване, посочи финансовият консултант Живко Иванов

11:15 | 11.08.17 г. 3
Трябва да започне демонополизация на Здравната каса, призовава експерт

Демонополизацията на Здравната каса е доста слабо застъпена в управленската програма на правителството, макар че е формулирана като приоритет. Единствената мярка, с която се ангажира програмата, е стартиране на обществен дебат, като дори няма загатване, че може нещо да се случи като последваща стъпка при прилагане на резултатите от него.

Това е мнението на финансиста и консултант в сферата на здравеопазването Живко Иванов, изказано в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него са необходими конкретни стъпки в управленската програмата в сектор „Здравеопазване“, тъй като “тя сама по себе си е балансирана между мерки, които са безспорно приети от съсловието, и мерки, върху които има да се дебатира много”.

Иванов е категоричен, че за демонополизирането на НЗОК трябва да бъдат предвидени по-ясни стъпки, които да водят малко по-надалеч от отварянето на обществен дебат.

„Демонополизацията на НЗОК ще подпомогне развитието на здравната система. На национално ниво се проваляме в желанието си да доведем услугите на електронното здравеопазване“, смята консултантът.

По думите му приоритетите на правителството се изчерпават с контрол върху здравната система, върху функционирането ѝ, в намаляване на бумащината.

„Правителството не е обхванало онзи клон на здравеопазването, където работят количество стартъпи, които се опитват да предложат услуги на базата на традиционните медицински услуги, които да подобрят работата на лекарите и удобството на пациентите“, посочи той.

Той обаче е убеден, че в управленската програма на правителството има и добри идеи за здравеопазването.

Такива според него са либерализацията на дейността по клинични проучвания, подобряването на механизма за оценка на здравните технологии и терсенето на реални доказателства за ефективността на даден нов медикамент.

Като спорна мярка Иванов посочи генеричното заместване.

„Със сигурност има нужда от още обществен дебат. Но има и мерки, които са безспорни и със сигурност ще доведат до подобряване на работата както на държавните институции, така и на частния сектор“, убеден е Живко Иванов.

Защо правителството трябва да обърне внимание на стартъпите, които предлагат качествени услуги. Как е застъпено в управленската програма доболничното лечение! Вижте повече във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 6 години
трябваше, ама преди 15 години ... обаче нямаше да може да крадете тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
ABBA
преди 6 години
"Трябва да започне демонополизация на Здравната каса, призовава експерт "Преведено на български, не'кво политическо мюре призовава да има как ОЩЕ да се краде. Тоя път законно от честни часници, като тия де правят пари от въздуха, разбирай Федералния "резерв".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
Иван Митев
преди 6 години
Сега е с подсигуряваш възникване на кризи основен модел за управление на националното стопанство. С тази държавна грешка е невъзможно сполучливо обществено здравеопазване.За устойчив социален просперитет с жизнеспособно здравеопазване е необходимо прилагане на предпазващ от кризи основен модел за управление на националното стопанство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още