IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата експанзия в САЩ ще продължи поне още 2 години, сочи проучване

Нито един от икономистите, базирани в САЩ, Канада и Европа, не очакват разширяването да приключи в рамките на една година

10:52 | 11.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическата експанзия в САЩ ще продължи поне още две години, смята мнозинството икономисти, анкетирани от агенция Ройтерс. Те прогнозират също така, че растежът няма да се ускори, както администрацията на президента Доналд Тръмп предвижда.

Възстановяването след опустошителната криза от 2007–2009 г. беше необичайно продължително. Растежът продължи 96 месеца и ако прогнозите от проучването се осъществят, това ще е най-дългата икономическа експанзия от над 150 години.

Ръстът обаче все още не се е ускорил толкова, колкото се смяташе, и това кара експертите да понижат прогнозите си. Изследването на Ройтерс е проведено сред над 100 експерти между 7 и 10 август. 

Според 34 от общо 57, които са отговорили на допълнителния въпрос, експанзията ще продължи още над две години. 21 икономисти от тези 34 казват, че тя ще трае между 2 и 3 години, а 13 – че ще продължи над 3 години.

„Експанзиите не продължават вечно“, казва Сам Булард, старши икономист в Wells Fargo, според когото разширяването ще продължи 2 или 3 години. „Стабилният, умерен растеж изглежда може да се запази известно време“, допълва той.

Нито един от икономистите, базирани в САЩ, Канада и Европа, не очакват експанзията да приключи в рамките на една година.

Администрацията на президента Доналд Тръмп иска да насърчи годишния растеж до 3%, основно чрез данъчни понижения. Но провалът в отмяната на здравната реформа Obamacare показва, че големи фискални стимули са малко вероятни, а в същото време икономиката не сигнализира ускоряване, посочва Ройтерс.

Очаква се годишният темп на ръст през второто тримесечие да е 2,6 на сто. В проучването от юли прогнозата беше за 2,7%.

Прогнозите за растежа до края на следващата година са понижени леко от диапазона 2,2–2,5% на тримесечие до 2,1–2,5%.

Умерените перспективи все още може да се обяснят със забавеното потребление, което пък се дължи на по-бавния ръст на заплатите, макар че трудовият пазар е близо до пълна заетост.

Според 94 от 100-те участници в проучването Федералният резерв на САЩ ще обяви стъпки за свиване на баланса си през септември. Освен това мнозинството икономисти очакват Фед да повиши лихвите с 25 базисни пункта през октомври или декември.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още