IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският онлайн регулатор погна Tencent, Baidu и Weibo

Властите затягат все повече контрола над онлайн съдържанието

16:51 | 11.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският онлайн регулатор започна разследване във връзка със сигналите за редица нарушения на информационни услуги, управлявани от Tencent Holdings, Baidu и Weibo. Всичко това се случва, докато правителството на страната продължава да затяга контрола върху интернет съдържанието, предава Bloomberg.

Администрацията на киберпространството на Китай обяви днес, че е инструктирала своите клонове в Пекинг и Гуандун да разгледат сигналите, че част от най-големите онлайн услуги в страната включват генерирано от потребителите съдържание, наситено с „насилие, порнография и слухове“, които пречат на социалния ред.

Регулаторът не посочва какви действия могат да бъдат предприети, а Tencent и Weibo не са отговорили веднага на запитването за коментар. Baidu обясни в изявление, че компанията ще сътрудничи на правителството в премахването на поставеното под въпрос проблемно съдържание.

Китай оказва все по-голям натиск върху интернет медиите в навечерието на важния конгрес на Комунистическата партия, който ще се проведе по-късно тази година. Очаква се той да консолидира властта на президента Си Дзинпин. Желанието за премахване на потенциалните източници на „вредна“ информация накара правителството да спре сайтове за стрийминг на живо и уебсайтове, да затегне регулацията на интернет достъпа и да издаде неколкократни предупреждения за необходимостта от изчистване на съдържанието. Анализатори твърдят, че засиленият контрол е нещо характерно за администрацията на Си.

Новото разследване се фокусира върху три от най-големите платформи в страната, които имат стотици милиони потребители: чат услугата WeChat на Tencent, приличащата на Twitter – Weibo, и форумите „Teiba” на Baidu.

Книжата на Tencent понижиха стойността си с 4 на сто в резултат от случилото се.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още