IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На дружбата между Skoda и Тata бе сложен край

Дъщерната компания на VW се отказа от стратегическия съюз, който трябваше да й даде достъп до Азия

14:35 | 11.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: &nbsp;Ройтерс</em></p>

Снимка:  Ройтерс

Стратегическият съюз между Skoda и индийската Tata Motors няма да се състои, потвърдиха от чешката компания. "Двете компании стигнаха до заключението, че в настоящия момент техническите и икономическите синергии не могат да се осъществят по желания начин", се казва в официалното съобщение.

От Skoda са преценили, че ще им струва твърде скъпо да пригодят платформата на Tata към новите изисквания за сигурност и вредни емисии. 

Дъщерната компания на VW потърси съюз с индийците през тази пролет с надеждата най-сетне да успее да разработи евтина платформа за азиатските пазари. Концернът от години се опитва да пробие в страни като Индия и Индонезия, но така и не успя да намери дългосрочен партньор. Преди Tata германците опитаха съюз със Suzuki, който също не просъществува дълго.

Идеята зад последното начинание бе Skoda, като по-бюджетна марка в гамата на концерна, да разработи евтини модели за Южна Азия на платформата AMP на Tata. В хода на проучванията обаче чехите са преценили, че тази платформа ще изисква твърде големи инвестиции, за да може да отговори на бъдещите изисквания за сигурност и за вредни емисии.

Вместо това VW и Skoda ще използват собствената си MQB платформа при създаването на бъдещите модели за азиатските пазари.

Все пак разговорите с Tata са приключили с приятелски тон и не е изключено двете компании да работят отново заедно в бъдеще, уточняват от Skoda. 

За да влезе в Индия, още преди години германският концерн сключи алианс с японския производител Suzuki, който е силно застъпен в страната чрез своето поделение Maruti. Въпреки това обаче партньорството се разпадна през август 2015 г., тъй като Suzuki се оплака от „доминацията“ на Volkswagen.

Oще подобни новини четете в Automedia.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още