IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко близо е Северна Корея до удар по САЩ?

Досега нищо не подсказва, че страната вече е тествала оръжие на принципа на ядрения синтез

14:00 | 13.08.17 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изстрелването на балистична ракета на 28 юли с обсег до градове на американското западно крайбрежие предостави ново смразяващо доказателство за бързината, с която Северна Корея развива способностите си, които според Доналд Тръмп тя никога нямало да притежава. То последва тест с подобна двустепенна ракета Hwasong-14 на 4 юли.

И двете бяха с праволинейна траектория, изстреляни право нагоре, вместо да следват земната извивка. Въз основа на курса и времето на летене анализатори смятат, че първата ракета би имала нормален обхват на траекторията от 7500 км, докато втората, която летя 47 минути и достигна височина от 3700 км, би имала обхват до 10 000 км, носейки бойна глава с тегло до 650 кг, пише в свой анализ The Economist.

Твърде рано е обаче да се твърди, че Северна Корея е на прага да застраши, да речем, Лос Анджелис с междуконтинентална балистична ракета (МБР). За да го направи, тя трябва да произведе достатъчно компактна и лека бойна глава, за да бъде монтирана на конусовидния нос на ракетата.

Експерти като Джефри Люис от центъра James Martin за проучване на неразпространението на оръжията в Калифорния смятат, че Северна Корея вече може да въоръжи своите ракети с малък и среден обсег с ядрена бойна глава, произведена на принципа на ядрения разпад, с мощ около 20 килотона или колкото хвърлената над Нагасаки атомна бомба. Досега обаче нищо не подсказва, че вече е тествала оръжие на принципа на ядрения синтез (термоядрена бомба), въпреки твърденията на лидера ѝ Ким Чен-ун, че го е направила.

Но вече работи върху технологията. Тя може да го демонстрира или поне да добави термоядрен елемент за увеличаване на мощта, когато извърши 6-ия си ядрен опит, може би преди края на годината.

Термоядрена бойна глава, достатъчно малка, за да бъде носена от Hwasong-14, може с лекота да придобие мощ от 300 килотона, достатъчни да унищожат район над 70 кв. км.

Освен това съществува скептицизъм, че Северна Корея вече е произвела устройство за многократна употреба, което защитава бойната глава при полета ѝ през атмосферата на Земята със скоростта на МБР. При анализа на последния тест Майкъл Елеман от Международния институт за стратегически проучвания е прегледал видео от метеорологична камера в Хокайдо, Япония, която е заснела блестящо устройство при връщането му към Земята. При навлизането в атмосферата то започва да отделя „малки блестящи предмети“ и „гореща пара“, преди да потъмнее и да изчезне.

Последна актуализация: 22:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 1
Pyramid
преди 6 години
Както винаги, с чувство за "хумор".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 14
bgMan
преди 6 години
САЩ само осигуряват нова златни възможност на Русия?Аз ако съм на мястото на руснаците ще сложа една последно поколение руска ракета в корейски кожух и надписана с корейски йероглифи навсякъде и ще я дам на прасето Ким да удари Гуам но с конвенциален заряд, не с ОМП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
honaniga
преди 6 години
А, сетих се. Не ви харесват американците. Не че Ким ви е Любимец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
honaniga
преди 6 години
Съветвам ви да не се занимавате с глупости, ами анализирайте какво ще стане ако Ким удари Гуам. Те и македонците могат да ударят Щатите, ама после като ги намерят на картата.Японците едно време удариха едни острови.Бих казал, че материалът ви е пропаганден и направо несериозен.Или Ким ви е станал Любимец?Същият, който смята, че корейската раса е най-висшата на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още