IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Герхард Шрьодер може да влезе в борда на "Роснефт"

Промените ще бъдат гласувани от акционерите в края на септември

18:01 | 14.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Герхард Шрьодер (вляво) и руският премиер Медведев. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Герхард Шрьодер (вляво) и руският премиер Медведев. Снимка: Ройтерс

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер може да влезе в Борда на директорите на полудържавния руски петролен концерн Роснефт. Това предложение се предвижда в указ на руския премиер Дмитрий Медведев, публикуван в сайта на руското правителство. Акционерите на компанията ще гласуват промените в борда в края на септември, като се очаква броят на членовете да се увеличи от 9 на 11. 

За Шрьодер е предвиден поста на „независим директор“. Други „независими директори“ ще бъдат Олег Вюгин, Доналд Хъмфри и Мариас Варних, като те са такива и в сегашния директорски състав. Представители на държавата ще са директорът на Роснефт Игор Сечин, консултантът на Кремъл Андрей Белусов и енергийният министър Александър Новак.

През последните 15 години Роснефт се превърна в един от най-големите петролни концерни в глобален план. Той се контролира от руската държава, а Сечин е близък сподвижник на руския президент Владимир Путин.

Във връзка с украинската криза по-рано ЕС и САЩ наложиха санкции, които засягат и Сечин, и самата компания. В миналото Шрьодер често се изказваше срещу подобни санкции. 73-годишният германец е председател на Комисията на акционерите на „Северен Поток“, оператора на газовата връзка между Русия и Германия през Северно море. Той се окачествява като приятел на Путин и критикува позицията на Запада към руския президент. 

Това предизвика множество упреци за конфликт на интереси по време на управленския му мандат и напомняния, че още докато беше канцлер, активно подкрепяше руския проект "Северен поток" и наричаше руския президент Владимир Путин "чист демократ". През 2016 г. Шрьодер оглави и проектната компания за разширението на газопровода Nord Stream 2.

За Сечин не са известни много неща, в биографията му има дупки, предава DPA. Той принципно отказва интервюта, предпочита да работи на фонов режим като "сив кардинал", чието влияние се простира далеч отвъд служебните му сфери. Сечин се счита за най-мощния от т.нар. „силовици“. Този термин се отнася до мъжете от разузнаването и военните, които са заели ключови позиции в политиката и бизнеса в Русия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още