IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати от ГЕРБ внесоха сигнал до главния прокурор за проекта "Цанков камък"

Държавното обвинение трябва да каже дали съоръжението изобщо е нужно на българската енергетиката

17:10 | 14.08.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Седем години след изграждането на хидровъзел "Цанков камък" ГЕРБ поиска прокуратурата да каже дали има нарушения при проекта и корупция при изграждането на язовира и ВЕЦ-а. Хората на Бойко Борисов настояват главният обвинител да констатира и дали съоръжението е нужно на енергетиката.

Това стана ясно, след като днес ГЕРБ внесоха сигнал до главния прокурор, в който описват казуса с проекта "Цанков камък".

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова обясни, че инвестицията за съоръжението е толкова голяма, че не може да бъде възвърната за стотици години. Въпреки това седем години след построяването му са налице пропуквания, посочи тя, цитирана от БТА.

По думите ѝ има данни, според които нормата на възвръщаемост на проекта била отрицателна. Обществото трябва да разбере този проект дали му е бил необходим с оглед цената, която е платена, каза тя и припомни, че проектът бе на тройната коалиция, а по това време министър на енергетиката е бил Румен Овчаров със заместник Корнелия Нинова. 

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков заяви, че проектът е поредното доказателство за нецелесъобразно изразходване на пари в ущърб на обществото. Той даде за пример друг подобен проект - мина "Ораново". Ненков припомни данни, според които приходите на "Цанков камък" годишно са около 10-15 милиона лева. При инвестиции от милиард и половина лева, възвръщаемостта ще става бавно, допълни той.

Причината за сезирането на прокуратурата е, че само седем години след приключване на проекта вече са налице дефекти, които налагат държавата да заделя пари за ремонти, обяви преди седмица и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Той припомни, че първоначалната стойност на "Цанков камък" е била в размер 440 млн. лв., само че до края на изпълнението на проекта сумата е скочила до около 1 млрд. лева. Станков допълни, че водноелектрическата централа на "Цанков камък" също е нерентабилна, тъй като работи не повече от 50 дни в годината. По думите му реално инвестицията в проекта може да се възвърне за не по-малко от 100 години.

В момента заради дефектите при изпълнението се просмукват огромни количества вода в земята, посочи зам.-министърът. Той уточни, че в момента се извършва изследване, след което ще стане ясно точно колко средства ще бъдат необходими за ремонтите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
nobel
преди 6 години
... каже че не е нужен на българската енергетика ще го събаряме ли?---------------------------------Не знам. Кой ги знае какво са намислили. Особено ако се реши, че трябва да се събори може и това да стане. Те някои хора само с това си вадят хляба и маслото. Със строене и събаряне. А ако се намерят и евросредства за това съвсем никак няма да се учудя, ако решат да събарят. Под предтекст, че имало дефекти в стената и имало нужда от ремонти. Хич даже няма да се учудя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
lyusien
преди 6 години
Do bg Man Да това е точно това Отклоняване на вниманието от голямата измама и кражба наречена К Т Б И това с отклоняване на вниманието ще продължи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
И сега какво, ако нЕкъв корумпиран прокурор ББ-послушков каже че не е нужен на българската енергетика ще го събаряме ли?Това да не е поредното активно ГЕРБ мероприятие за отклоняване на вниманието от нещо друго?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
lyusien
преди 6 години
Мога да разбера че депутатите са неграмотни след като пишат такива глупости за Цанков камък Но не мога да разбера защо натоварват главния прокурор с такива отговорности които не са му работа Решението за Цанков камък е взето от парламенти в които са участвали всички партии Те разбира се са ползвали специалисти и консултанти Но важното за Цанков камък е че това не е само централа от 80 МВТ Това е цяла система от каскади и построяването на този язовир повиши ефективността на каскадата до 400 М В Т колкото един блок на АЕЦ Козлодуй Знаят ли депутатите колко ще струва изграждането на такъв блок И въобще какво знаят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още