IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Бакържиев: Не е реалистично държавна компания да изгражда тол системата

Не е ясно колко специалисти трябва да бъдат наети и кой ще ги управлява, коментира експертът от Института за правни анализи и изследвания

12:03 | 15.08.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Планът държавна компания да изгражда тол системата не изглежда никак реалистичен, тъй като не е ясно колко специалисти трябва да бъдат наети и кой ще ги управлява. Поръчката предполага участието на международни компании със специфичен опит, какъвто нашата държава няма. Това каза пред БНР Петър Бакържиев от Института за правни анализи и изследвания.

Дори привличането на консултант трябва да стане по Закона за обществените поръчки, каза той.

Създаването на системата трябва да стане чрез изграждането и интеграцията на софтуер, това държавата няма как да го направи, ще стане чрез поръчка. За системата е необходима доставката на апаратура, рамки, камери, датчици и различни устройства, което също предполага провеждане на обществени поръчки, които може да бъдат блокирани, допълни той по повод сагата с поредицата от провалени търгове за изграждането на системата.

Експертът отчете, че има разнобой в мненията на управляващите. „Премиерът говори за държавна компания, която ще изгради тази система, докато изпълнителният директор на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) говори за държавно предприятие, което ще оперира тази система. Това са две различни неща“, каза Бакърджиев.

Той уточни, че съществуването на държавно предприятие оператор вече е предвидено в обществената поръчка.

Според него е очевидно, че тази обществена поръчка представлява огромен интерес за  правителството, от една страна, а подготовката за въвеждането й е започнала през 2010 г. Ако са верни данните на Световната банка, че всеки месец закъснение на старта струва на  държавата между 30 и 50 млн. евро пропуснати приходи, за 7 години тези загуби са наистина много сериозни, каза той.

Тази обществена поръчка очевидно е подложена на страхотен натиск - и от управляващите да се случи, и от заинтересованите страни да бъде бавена, заяви експертът.

Той посочи като пример, че досега са дадени 23 предложения за промяна на документацията и към Агенцията "Пътна инфраструктура" са зададени над 300 въпроса.

Според него въвеждането на сателитна система и разширяването на нейния обхват най-малкото ще намали  кражбите на автомобили и това е само един от ефектите.

Петър Бакърджиев се съмнява, че системата ще бъде въведена към края на 2018 г., както се планира, тъй като дейността е достатъчно сложна.

Обществените поръчки продължават да бъдат ахилесовата пета на българската администрация, обобщи експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 6 години
То не е и законно да има винетна такса, пътна такса, тол система - в каквато и да е комбинация. Ама в *** няма закони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още