IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски съд предаде възражение срещу паричната политика на ЕЦБ на Европейския съд

Възражението е насочено срещу програмата на ЕЦБ за закупуване на активи на стойност 2,3 трлн. евро

13:09 | 15.08.17 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският конституционен съд съобщи във вторник, че е отказал да изслуша възражение срещу програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за закупуване на активи на стойност 2,3 трлн. евро. Вместо това германският съд е пренасочил делото към Европейския съд, предава Ройтерс.

Тъй като Европейският съд вече подкрепи по-спорната спешна схема на ЕЦБ за закупуване на облигации, известна като Директни монетарни трансакции (Outright Monetary Transactions – OMT), със сравнително малко ограничения, това предполага, че възражението – подадено от няколко академици и политици – може да се изправи пред тежка битка.

Предполага се, че и всяко финално решение ще бъде представено след края на схемата за закупуване на облигации или малко преди това, която продължава вече повече от 2 години и се очаква съкращаването ѝ да започне през следващата година.

Според някои представители на най-голямата икономика в Европейския съюз схемата е прикрит спасителен заем за задлъжнели правителства от Южна Европа. Именно затова много германци се дразнят на схемата, известна като количествено облекчаване, твърдейки, че германските данъкоплатци трябва да поемат риска на останалите страни.

Лицата зад възражението твърдят, че схемата представлява незаконно парично финансиране и че Бундесбанк – най-големият купувач на облигации в програмата, не трябва да участва.

Има съмнения за това дали Програмата за покупки в публичния сектор (Public Sector Purchase Program, или PSPP) е съвместима със забраната за парично финансиране на бюджета“, казва Конституционният съд в изявление, искайки от Европейския съд бързо решение.

ЕЦБ не е коментирала за момента.

Европейската централна банка от дълго време твърди, че самоналожените ѝ правила взимат предвид ограниченията на Европейския съд и че целта на схемата е да изпълни пълния си мандат от връщане на инфлацията около 2%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
Ей това ще им изяде главите: "че целта на схемата е да изпълни пълния си мандат от връщане на инфлацията около 2%"...на политиците. Когато "инфлацията" стигне 2%, реалната (хипер)инфлация ще е над 15%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още