IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Космическото "око" на Плана стана на 40 години

Днес наземната станция за сателитни връзки е напълно модернизиран телепорт с 50 антени, през който се излъчват над 200 радио и телевизионни канала

13:36 | 17.08.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

В днешния модерен и забързан свят сме свикнали да приемаме много неща за даденост. Рядко си спомняме за онези далечни дни, в които имаше само „първа програма“ и то не по цял ден, а телевизионната картина беше черно-бяла.

На 17 август 1977 г., точно преди 40 години, „от Плана планина полетяха сигнали към Космоса“. Така започва репортаж във вестник "Земеделско знаме", отразил един от най-важните дни в историята на българските сателитни комуникации.

На тази дата първата българска земна станция за космически връзки, която се намира недалеч от село Плана, влиза в експлоатация. Точно в 16.20 ч. станцията получава сигнал от телевизионната кула в София. В 17.33 ч. антената се свързва със съветски спътник „Молния“, а в 18.45 ч. програмата на Българската телевизия вече се предава от системата „Интерспутник“ за целия свят. По-конкретно – международното спортно събитие "Универсиада 77-ма" се излъчва директно от стадион "Васил Левски" .

Космическата „чаша“, направила това възможно, е с диаметър 12 метра и тежи 60 тона, се използва и до днес, но като резервен вариант. Чрез нея например е бил излъчен до Маями миналата година юбилейният мач на Христо Стоичков по повод 50-годишнината му. 

За да издържи антената на покрива, в последния етаж на станцията има вградена 20 тона арматура. Поддръжката ѝ също не е била лека задача. В началото антената не е имала отопление и се е налагало да бъде почиствана ръчно с лопати – дежурните са спирали излъчването и са влизали в антената, за да изгребат натрупан сняг. Като през това време международните телефонни връзки са прекъсвали…

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 6 години
преди 2 месеца булсат изстреляха чистак бърсак сателит ... па ти си говори ... за кшмер станахте вие старите комунисти ... и да се хванем малко и аз за думите ... кои са другите две държави(СССР и ....), американците имат само астронавти ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
nobel
преди 6 години
Е, едно време бяхме космическа държава. За любителите на статистиката - България е третата страна в света, която има повече от един космонавт. Кои са първите две знаем всички. Но както казват в Самоков - за пример бяхме, за кашмер станахме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 6 години
А компира от Плана - на 440 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Jekata
преди 6 години
Интересна статия, но без вглеждане трудно някой ще разгледа снимките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още