IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Египет откриват първата борса за биткойни

В страната, чието население е 93 млн. души и повечето хора нямат банкови сметки, се отчита разрастване на електронните разплащания през последните години

16:13 | 17.08.17 г.
<p>
	<em>Централната банка на Египет в Кайро. Снимка: Ройтерс</em></p>

Централната банка на Египет в Кайро. Снимка: Ройтерс

Първата в Египет борса за биткойни ще бъде открита по-късно този месец, съобщиха създателите на Bitcoin Egypt, предаде Ройтерс. Така най-населената страна в Близкия изток ще бъде свързана с криптовалутата, чиято стойност скочи през последните месеци.

Много правителства по света все още обмислят как да регулират и класифицират биткойна - силно променлива криптовалута, която предизвика интереса на спекулантите по света, като стойността й се повиши близо четири пъти от началото на годината и днес се търгува на равнище около 4400 долара.

Египет, чието население е 93 млн. души и повечето хора нямат банкови сметки, отчита разрастване на електронните разплащания през последните години. Страната обаче няма регулация за дигиталната валута. Това означава, че местните магазини не могат да приемат тази валута като средство за разплащане, но потребителите на борсата могат да търгуват свободно и евентуално да печелят от покачването на курса.

“Все още очакваме египетското правителство да въведе някакви разпоредби (...) Без закони биткойнът не е легална валута в Египет”, каза един от основателите на Bitcoin Egypt, Рами Халил.

Той посочи, че борсата вече има около 300 предварителни регистрации от потребители преди пускането й.

Халил и съоснователят на Bitcoin Egypt предвиждат платформата им да свърже общност от няколко хиляди биткойн ентусиасти, които за първи път ще могат да търгуват египетската лира, която загуби почти половината от стойността си, след като курсът й бе освободен през ноември.

Криптовалутите позволяват анонимни трансакции между отделни потребители без намеса на банки и централни банки.

Същевременно биткойнът е удобен за заобикаляне на капиталовия контрол. Това помогна на криптовалутата да се разрасне в Китай, най-атрактивния пазар за биткойни в света, но накара някои правителства да вземат мерки срещу криптовалутата, за да се предотврати прането на пари.

Тази ситуация може да подкрепи биткойна в Египет, където след вълненията през 2011 г. недостигът на твърда валута рязко ограничи банковите трансфери. Макар ликвидността на банките да се подобри, а капиталовият контрол да бе отменен през последните месеци, компаниите все още се обръщат към черния пазар за долари, за да се снабдят с валутата, която не е налична в официалната банкова система.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още