IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковата асоциация ще съдействат на ГДБОП за разкриване на кибер измами

Образователни кампании ще информират гражданите за заплахите в интернет пространството

19:47 | 17.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Асоциация на Банките в България (АББ) ще съдейства на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ - МВР (ГДБОП) за разкриване на кибер измамите.

Днес представителите на банковия сектор в България и правоохранителните органи подписаха меморандум за сътрудничество, с който потвърждават обединяването на усилията си за превенция и борба с измамите в интернет пространството. По-тясното взаимодействие те виждат и в ролята си за повишаване на информираността на потребителите за предпазване от такъв тип престъпления.

АББ и ГДБОП са единодушни, че новите и все по-нестандартни начини, по които потребителите на финансови услуги са атакувани от престъпниците, могат да бъдат овладени успешно чрез образователни кампании за повишаване информираността на гражданите. Целта е да да ги запознаят с различните начини, по които могат да се превърнат в мишена на престъпниците и какви действия да предприемат, за да не са уязвими от заплахите.

"Добрата информираност е от ключово значение за разпознаването и превенцията на станалите известни напоследък атаки, като фишинг (phishing), малуер (malware), криптовируси (ransomware), както и относно разпространяване на други видове зловреден софтуер", се посочва в прессъобшението на банковата асоциация.

От АББ напомнят, че благодарение на досегашното сътрудничество между двете организации има няколко успешни информационни кампании, чиято цел беше превенцията на кибер престъпления и по-добра информираност на българските граждани. Такъв пример е европейската кампания срещу „финансовите мулета“, която беше проведена съвместно на територията на България през ноември миналата година.

От браншовата организация с председател Петър Андронов заявяват, че банките в България са активно ангажирани в превенцията и борбата с кибер заплахите и полагат всички необходими усилия, за да помогнат на своите клиенти да не се превръщат в жертви на подобни престъпления.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още