IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Motorola получи патент за самовъзстановяващ се дисплей

Материалът се връща до първоначалния си вид чрез нагряване

11:59 | 18.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Motorola е получила патент за дисплей за телефон, който се възстановява след счупване, пише CNBC.

Американското патентно ведомство описва екрана като „полимер, запомнящ формата“.

Описанието на Motorola, подадено до ведомството, показва бутон за възстановяване на телефона. Когато бъде натиснат, потребителят трябва да избере областта от екрана, която е счупена, а процесът по възстановяване започва.

Процесът се случва, защото при избора на тази опция материалът се загрява и успява да поправи проблемните зони.

Според патента полимерите с памет представляват материал, който отговаря на стимули с възможност за корекции. Като цяло те реагират на различни стимули, но най-често използваният е прилагането на топлина, която води до увеличение на температурата на материала.

В резултат екранът „може да преодолее цялата деформация и да се върне до първоначалното си състояние“, посочва се в патента.

Разбира се, това е само патент и не означава, че Motorola ще създава телефони с такъв дисплей скоро, но показва, че производителите на смартфони мислят за нови материали и технологии, които да се справят с основни проблеми като счупените екрани.

Това не е първият път, в който се предлагат самовъзстановяващи се екрани. През април учени от University of California Riverside обявиха, че са създали материал, който може да се самопоправя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още