IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2016 г. България е получила 120 млн. лв. от концесии в мините

Минната индустрия се развива устойчиво в съответствие с най-модерните световни технологични решения, твърди Жечо Станков

16:58 | 18.08.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През 2016 г. приходите от концесионни плащания към държавния бюджет от минно-суровинната индустрия на България са почти 120 млн. лв. През 2015 г. те са били близо 61 млн. лв. Това каза председателят на Българската минно-геоложка камара (БМГК) Николай Вълканов по време на тържественото честване на Деня на миньора в столичния хотел "Балкан", цитиран от БТА.

Членът на БМГК Цоло Вутов, който представи доклад за състоянието на бранша, съобщи, че към април 2017 г. действащи са общо 523 концесии за добив на полезни изкопаеми. Държавата е дала и 128 разрешения за проучване или добив.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков изрази признателност към работещите в индустрията и отбеляза, че средната годишна заплата в бранша е 16 527 лв. Той добави, че трудовите злополуки в сектора намаляват.

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков заяви, че през изминалата година са добити над 31 млн. тона въглища, повече от 33 млн. тона метални полезни изкопаеми и близо 10 млн. тона индустриални минерали.

По думите му производството в бранша е близо 2,5 пъти по-ефективно и по-производително от средното в индустрията.

Приходите от концесиите са се повишили двойно, което е допълнителен знак за стабилността и развитието на сектора. Той отбеляза, че продължаването на работата на топлоелектрическите централи, които произвеждат над 40 на сто от електроенергията, е без алтернатива. 

В доклада за състоянието на минерално-суровинния отрасъл през 2016 г. е посочено още, че общият добив на полезни изкопаеми у нас през 2016 г. е 97,68 млн. тона, което е с 13,1 на сто по-малко (или с 14,77 на сто) спрямо преходната година.

Понижение в добива се наблюдава при всички подотрасли. За 2016 г. около 200 млн. лева е увеличението на приходите от добивната дейност.

Заместник-министърът на енергетиката припомни пред участниците в честването неотдавнашните промени в Наказателния кодекс, одобрени от МС по инициатива на Министерството на енергетиката. Новите текстове предвиждат инкриминиране на незаконния добив на подземни богатства.  По неговите думи предложениет промени в НК ще съдействат за осигуряване на по-добри условия за растеж на фирмите в сектора, които работят на светло.

Защитата на големите горивни инсталации във връзка с гласуваните на европейско равнище промени в документа за най-добри налични техники е сериозно предизвикателство в работата на Министерството на енергетиката днес и през идните месеци. Продължаването на работата на топлоелектрическите централи, които осигуряват около 40% от енергията в страната е без алтернатива, каза Жечо Станков. Той припомни, че със заповед на министър Петкова в МЕ вече е създадено координационно звено, чиято основна цел е да подпомага централите при искането им за дерогация от новите норми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
georgi_shum
преди 6 години
А аз мазнокоси у.ру.ди и полу.хора - полу.май.муни като теб директно удар с лопатата в тила и труповете им на прасетата.. Че барем спреш да мълчиш себе си и да дразниш околните с противно-гнусният си външен вид и напълно безсмислено съществуване..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
bgMan
преди 6 години
Държават нищо нямаше да печели. Щяха да държат всичко на нула или на загуба за да може оня Дебелия Пеевски да източва каквото може от бюджета. Освен това като страна не разполагаме с модерни собствени технологии и машини за добив, а само с твърде остарели и безполезни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
forexboy
преди 6 години
Около 10-12 по груби сметки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
LuckyYou
преди 6 години
Сега си представете ако България си експлоатираше мините сама, колко МЛРД. лева щеше да спечели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още