IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво следва след края на халифата?

Америка е изправена пред две заплахи след победите си в Мосул и Ракка

08:32 | 27.08.17 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Това бе продължителна война, с много ужаси. Но три години след като Абу Бакр ал-Багдади се появи на амвона на джамията „Нури“ в Мосул, за да призове всички мюсюлмани да се присъединят към халифата му, „Ислямска държава“ (ИДИЛ) претърпя два смазващи удара.

В Ирак джихадистите почти загубиха Мосул, те взривиха „Нури“ в последното си гнездо на улична съпротива. Ако е жив, Багдади може да е избягал в Сирия. Но и там ИДИЛ е зле. Подкрепяни от САЩ, бойци навлязоха в стария град на Ракка и сирийската крепост на ИДИЛ скоро ще падне. 

Със загубата на най-големите градове мистиката на джихадистката „държава“ бе разбита, пише в свой анализ The Economist.

ИДИЛ се превръща просто в една гадна милиция и може и да се преобрази в мъглява терористична групировка като „Ал Кайда“. Светът би трябвало да е опиянен от упадъка ѝ. ИДИЛ извърши неописуеми варварства - от масови обезглавявания до сексуално поробване, и вдъхнови джихадисти да избиват невинни в Европа и другаде. Америка умело водеше кампанията, предоставяйки обучение и подкрепа, оставяйки местните съюзници да водят сухопътните битки.

Само че какво идва след халифата? Никой не знае, а най-малко пък Доналд Тръмп. Той все още не е назначил хора на почти 200 работни места в чужбина и в националната сигурност и правенето на политика в администрацията му не функционира. Това е тревожно. Оставена на течението, Америка е изправена пред две опасности: едната е вакуумът, който позволява на джихадистите да се прегрупират, както направиха неколкократно в Ирак, другата е да бъде засмукана в регионална война, която би влошила всичко.

Кървавата баня в Близкия изток е съставена от много конфликти: бунтове срещу потисниците във властта, които не успяха да получат легитимност или да създадат просперитет; битки между съперничещи си форми на исляма; регионални надпревари между Саудитска Арабия, Иран и Турция и съперничество между Америка и Русия.

В сърцевината ѝ е чувството на сунитските араби, че са ограбени, чието най-гротескно проявление е ИДИЛ. Така че САЩ се нуждаят ог многоизмерна стратегия, съчетаваща военни, политически и икономически средства, имаща предвид сложната геополитика, която подхранва хаоса. Няма никакъв признак, че администрацията на Тръмп е заета с подобно мислене. При първата си визита в чужбина – в Саудитска Арабия, той бе честван от арабски и мюсюлмански лидери и нагостен с богати договори в отбраната. В замяна, изглежда, прие светогледа на Саудитска Арабия – и с това ускори кризата сред американските съюзници в Залива. Окуражени, Саудитска Арабия и ОАЕ (заедно с Египет и Бахрейн) отрязаха сухопътните, морските и въздушните връзки с Катар. Те обвиняват богатото на газ кралство, което подслонява най-голямата американска база на ВВС в района, че подкрепя тероризма (обвинение, което често се отправя и към саудитците).

Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 66 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Поредната Блумбъргова "антиТръмп" статийка ...при Обама всичко беше ОК нали г-н Попов ... а за руското участие срещу ИДИЛ нищо не трябва да се пише , нали ...Смех !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 57 rate down comment 2
dr.5rov
преди 6 години
Статията оставя впечатлението, че Тръмп е виновен за тази ситуация. Може и да е така, но някои в САЩ много се постараха това да е така. Изглежда, че вътрешните им проблеми и противоречия са от такъв мащаб, че са махнали с ръка на външните си отговорности поне за момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още