Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бисер Петков: След 2040 г. ще има криза с пенсиите, ако системата не се реформира

Най-големият проблем на трудовия пазар е недостигът на квалифицирана работна ръка, каза социалният министър

   1| 2| 3| 4    
0
 
0
 
35
преди 6 месеца
За да не се срине системата трябва да изучите подрастващите *** или роми на някаква читава професия.
2
 
0
 
34
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
То криза няма, само 42% в бюджета на НОИ идва от трансфери от централния/държавния бюджет за покриване на недостига от средства, а не от осигуровки на работещите.
Това ми изглежда като сериозна криза. За след 20 години сигурно очакват 100% да са от трансфери от бюджета, тъй като никой няма да внася осигуровки за пенсии. То обаче и данъци няма да има кой да внася.
1
 
0
 
33
data до: Гари
преди 6 месеца
Колкото и да ти се струва невероятно решението е увеличаване на възрастта и засилване на солидарният елемент . Или поне за сега нищо друго работещо не е измислило човечеството .

п.п. Не знам защо но като ми заговорите за капиталови системи се сещам за КТБ . Та на тая база не съм много оптимистично настроен за бъдещето на т.н. "капиталови" стълбове в Бг
2
 
1
 
32
redcretin до: Гари
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Че ти си спестявай, ама не и освободено от данъци :)
Какви глупости има в тая тема - а просто трябваше някой да викне "дръжте крадците!" :)
1
 
1
 
31
Гари до: pinoccio
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
По тази причина включих и варианта "пенсионен депозит".

1
 
6
 
30
doba до: Императорът
преди 6 месеца
Това е положението, Импе.

Дойде време кравите да смучат от телето(цитирам родителите ми, мир на праха им).
Може да вземем мерки докато сме по-млади, аз поне пробвам.

Пенсиите не стигат и сега за нормален живот, какво остава след 20-30г, когато територията в БГ ще бъде доминирана от по-тъмни субекти.
Срещу които ще се борим за физическо оцеляване, ако сме живи де.
0
 
5
 
29
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
С две думи.
Не разчитайте на държавата.
Разумни хора сте и не се съмнявам, че го разбирате.
0
 
7
 
28
преди 6 месеца
Добов - а не е ли подло и позорно това: да чакаш издръжка и пари от децата си, когато те вече имат свои деца - тоест да подяждаш внуците си?

Не е ли по-добре - когато: дърт - деца и внуци да те чакат да се озъбиш, за да ти прилапат имането, отколкото да те чакат да се озъбиш, защото им е писнало да се лишават от и без това оскъдните си средства, за да те издържат?

И не е ли това още една прикрита форма на геноцид - работещите млади хора да бъдат принуждавани да издържат и директно старите си родители (освен, че им плащат пенсии чрез данъци и осигуровки), вместо да имат по още едно дете?

Гари - ного по-важно е да се спре издръжката, плюс кражбите - на индивиди, които цял живот работят безработни и социално слаби самотни майки.

Спирането на хъхряшките помощи би позволило ВСИЧКИ пенсии да бъдат завишени с около 128 лв още утре, без нито лев допълнителен разход от бюджетът.
5
 
2
 
27
pinoccio до: Гари
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Като се премахне солидарния модел и се оставят капиталовите фондове,нали винаги остава угрозата тези капиталови фондове да си заминат по чисто класическата схема на оздравителните кризи на капитализма като система. Капитализмът съществува и е жизнен благодарение на тези оздравителни кризи, които пък очистват сметките на всичко, що е капиталово. Като се има предвид, че кризите са циклични, а в последно време не признават никакви графици, пенсията отива на абитуриентски бал, ако няма солидарен модел.
1
 
5
 
26
Императорът до: Big Stan
преди 6 месеца
То и тука се ПЛАЩА за да гледат дете - ама само на някои.

"Благородните" приемни родители получават над 900 (ДЕВЕТСТОТИН) кинта на месец, за да отглеждат "лишеното от родителска грижа" дете (в 98% от случаите: чaaве). В същото време обаче не зная на някоя Българска майка държавата да е казала: Гледай си детето докато навърши 18, а ние ще ти плащаме заплата. НЯМА. За българските деца няма и кирливите 37 лв детски надбавки - тоест ЕДНО дадено на приемно семейство смугло "детенце" е по-важно за държавата от 25 българчета !!!

Честно казвам: като видя някъде някоя нагла българка, гордо повела нанякъде повереното и тъмномypгаво чaaве, едва се удържам !!!!