IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бисер Петков: След 2040 г. ще има криза с пенсиите, ако системата не се реформира

Най-големият проблем на трудовия пазар е недостигът на квалифицирана работна ръка, каза социалният министър

10:46 | 21.08.17 г. 35
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Актюерсикте разчети сочат, че до 2040 г. пенсионната система ще е стабилна, след това ще е нужна реформа. Това обяви по bTV социалният министър Бисер Петков по повод притесненията, че може след две десетилетия осигурителната система да бъде изтощена и поколенията, родени между 1973 и 1977 г. ще са първите, които ще го изпитат.

По думите на министъра след 20 години работещите в момента няма как да останат без пенсии заради демографската криза.

"Няма вариант след 20 години да няма пари за пенсии, защото актюерският доклад, изработен миналата година, показва, че в този времеви период по-скоро имаме тенденция на финансово стабилизиране на държавната пенсионна система", заяви той. Петков напомни, че до 2037 г. постепенно ще нарастват стажът и възрастта за пенсиониране и тогава те ще се изравнят за мъжете и жените.

Достъпът до системата ще е все по-труден, каза Бисер Петков. И припомни, че пенсионните промени от 2015 година предвиждат увеличаване на годините за пенсиониране и трудовия стаж, тоест ще се забави вливането на пенсионери в осигурителната система.

Бисер Петков потвърди, че демографската криза действа неблагоприятно на пенсионната система. Възрастта, на която е над половината от българското население е 43 години и тя е третата най-висока в ЕС след Германия и Италия, посочи Петков.

Възрастовата пирамида непрекъснато се променя. Тя постепенно се обръща - основата й намалява - тези, които са в работоспособната възраст, докато населението над пенсионна възраст нараства относително, обясни министърът.

Социалният министър каза, че все повече на пазара на труда ще навлизат роми, тъй като такива са реалностите. Затова усилията на правителството са насочени към образованието – за да може да се намали процентът на непосещаващите училище, на отпадащите от училище. Затова са и усилията в посока на различни мерки и схеми за квалификация на работната сила - за да отговаря тя на критериите на търсенето на работна сила. Най-големият проблем на трудовия пазар е недостигът на квалифицирана работна ръка, каза социалният министър.

Относно ниската безработица в България - през юли безработицата е 6,7%, Петков коментира, че основният проблем на пазара на труда е липсата на квалифицирани работници.

До голяма степен е вярно твърдението на премиера, че в България всеки, който иска, може да работи. Защото сред безработните голяма част са неактивните, тези които не са мотивиран и са продължително безработни и реално не търсят работа. 

На практика, ако доскоро се търсеше работа за хора, сега се търсят хора за работа, каза министърът.

По думите му цената на труда би трябвало да балансира търсенето и предлагането на пазара.

Нарастването на средната заплата е с над 10%, което би трябвало да направи атрактивно завръщането на част от българите на българския трудов пазар. Това са хора, които работят в чужбина – над 1 млн. българи в трудоспособна възраст са напуснали през последните години, посочи още Бисер Петков.

Другият голям резерв на пазара на труда, според него, са майките. Стимулите за тяхното по-бързо връщане на работа са с оглед те да не се деквалифицират и да продължават да продължават своята професия. 

Министърът припомни, че една от мерките, която действа от 1 юни, е когато майката се върне на работа след 6 месеца, да продължава да получава 50% от обезщетението за бременност и раждане. Според него първите резултати са окуражаващи – 275 майки вече са се възползвали.

Другата мярка - по линия на ОП ”Човешки ресурси”, е схемата „Родители в заетост”. Тя ще даде възможност на родителите да се върнат по-рано на работа, като осигури грижа по отглеждане на деца от безработни лица, които ще получават възнаграждение в рамките на минималната заплата. За тази мярка се отделят 20 млн. лева и се очаква 2000 семейства да се възползват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 1 rate down comment 0
НЕМИПУКА
преди 6 години
За да не се срине системата трябва да изучите подрастващите *** или роми на някаква читава професия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
То криза няма, само 42% в бюджета на НОИ идва от трансфери от централния/държавния бюджет за покриване на недостига от средства, а не от осигуровки на работещите.Това ми изглежда като сериозна криза. За след 20 години сигурно очакват 100% да са от трансфери от бюджета, тъй като никой няма да внася осигуровки за пенсии. То обаче и данъци няма да има кой да внася.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 6 години
Колкото и да ти се струва невероятно решението е увеличаване на възрастта и засилване на солидарният елемент . Или поне за сега нищо друго работещо не е измислило човечеството .п.п. Не знам защо но като ми заговорите за капиталови системи се сещам за КТБ . Та на тая база не съм много оптимистично настроен за бъдещето на т.н. "капиталови" стълбове в Бг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 2
redcretin
преди 6 години
Че ти си спестявай, ама не и освободено от данъци :)Какви глупости има в тая тема - а просто трябваше някой да викне "дръжте крадците!" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 1
Гари
преди 6 години
По тази причина включих и варианта "пенсионен депозит".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 1
doba
преди 6 години
Това е положението, Импе.Дойде време кравите да смучат от телето(цитирам родителите ми, мир на праха им).Може да вземем мерки докато сме по-млади, аз поне пробвам.Пенсиите не стигат и сега за нормален живот, какво остава след 20-30г, когато територията в БГ ще бъде доминирана от по-тъмни субекти. Срещу които ще се борим за физическо оцеляване, ако сме живи де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 0
honaniga
преди 6 години
С две думи.Не разчитайте на държавата.Разумни хора сте и не се съмнявам, че го разбирате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 5
pinoccio
преди 6 години
Като се премахне солидарния модел и се оставят капиталовите фондове,нали винаги остава угрозата тези капиталови фондове да си заминат по чисто класическата схема на оздравителните кризи на капитализма като система. Капитализмът съществува и е жизнен благодарение на тези оздравителни кризи, които пък очистват сметките на всичко, що е капиталово. Като се има предвид, че кризите са циклични, а в последно време не признават никакви графици, пенсията отива на абитуриентски бал, ако няма солидарен модел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 0
kamikatze
преди 6 години
А точно за това поколение в една островна държава, която се готви да напусне ЕС вдигнаха възрастта на 68......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 9 rate down comment 0
Гари
преди 6 години
Всички некадърници сочат проблема, а никой не предлага решение. Увеличаването на пенсионна възраст НЕ Е решение. Нито пък реформа. Решението/реформата е да се премахне солидарния модел и всеки да се осигурява сам както сам реши - с пенсионен фонд или пенсионен депозит, с инвестиции на борсата, със покупки на злато или биткойни. Но да се знае, че всеки САМ отговаря за себе си и държавата НЯМА НИКАКВИ ангажименти към него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още