IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв ще е бумеранг ефектът от завърналите се от Запада източноевропейци?

Ако продуктивността на работещите е в унисон с тази в Европа, ще се увеличат инвестициите, а с това и търсенето на офисни площи, смятат в Colliers

15:00 | 21.08.17 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Седем милиона души от Централна и Източна Европа (Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, България) живеят в държави от Западна Европа. Връщането дори на малка част от тях ще доведе до увеличение на брутния вътрешен продукт на региона, ще стимулира и развитието и на пазара на недвижими имоти.

Това прогнозира най-новият доклад на Colliers „Бумеранг на работната сила“.

Значителен брой граждани на Централна и Източна Европа, от които 14,1% румънци, 9,8% българи и 6,6% поляци, пребивават в Западна Европа. Емигрантите, повечето от които млади, квалифицирани и образовани, се възползват от възможностите за свободно движение и достъп до европейския пазар на труд, и това е сред основните причини за недостига на кадри в икономиките на държавите от ЦИЕ, коментират експертите на Colliers.

Те са на мнение, че повишение на заплатите в региона може да окуражи част от тях да се завърнат в собствените си държави.

                Разпределение на жителите от Централна и Източна Европа в страните от Западна Европа

Източник: Данни на Евростат за 2016 г. на населението на ЕС по държави по рождение на емигрантите, с изключение на чехите, словаците и българите във Великобритания (2015 г., Великобритания) и френските данни (2013 г., френското Министерство на вътрешните работи)

Подобен бумеранг ефект може да предизвика увеличение на инвестициите в имоти и на търсенето на офисни и индустриални площи. Потреблението на стоки също ще се покачи и ще доведе до ръст в сектора на логистичните и търговските площи, прогнозират от международната фирма за услуги в сферата на недвижимите имоти.

Ще има ли бумеранг-ефект на пазара на труда

“Комбинация от фактори, като увеличение на заплатите, ниски данъци, по-добро управление и законодателна рамка, модернизиране на образователната система, познатата културна среда и насърчителни мерки на правителствено ниво могат да станат причина за връщане на емигрантите”, коментира Марк Робинсън, специалист проучвания, Colliers CEE. "Заплатите в ЦИЕ ще започнат да нарастват с по-бързи темпове, което ще мотивира работещите да не напускат собствените си държави. Това, както и ниски нива на безработица и нарастване на БВП, изглежда, че ще се задържи като тенденция през следващите десет години“.

                Единични разходи за труд в ЕС (EUR / час)

Източник: Eurostat, Colliers International

Ако продуктивността на работещите е в унисон с тази в Европа, ще се увеличат и инвестициите. Това ще означава по-голямо търсене на офисни и индустриални площи, и повишение на потреблението, смятат в Colliers.

Фактори „за“ и „против“ връщането на емигрантите

От финансова гледна точка, затегнатите условия на трудовите пазари в ЦИЕ създават инфлация по отношение на работните заплати най-вече на квалифицирани кадри.

                  Годишен ръст на разходите за труд на единица продукция в ЕС (EUR / час) 2004-2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 7 rate down comment 0
Тава е
преди 6 години
Какво показва стъкмистиката, че проблемът не е в работещите, а в чантаджиите. Доминиращата висши и средна прислойка отдавна са достигнали своят праг на компетентност и здраво дърпат на зад. Еволюционната им подмяна продължава 27 години и е много мъчителна, но в България , исторически погледнато , винаги е било тъка-вървим към национална катастрофа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 15 rate down comment 0
Веск
преди 6 години
Само да питам наясно ли сМе с проблема корупция, алчност, кражби у нас. Наясно ли сме със структурата на създавания БВП - почти само от услуги, в т.ч. туризъм. Наясно ли сме с огромноте проблеми в здравеопазването и образованието, но най-вече с бъдещите затруднения в изплащането на пенсии - то и сега към 60 процента идват от бюджета, което значи 60 процентов тодорживков социализъм в осигуряването, не 100, а само 60. Значи - алчността, краденето расте заедно с краденето. На човек му се услажда. КАкво ще сторят по въпроса завръщащите се - те ли ще поемат изцяло институциите, които лапат и най-вече замазват лапането. Кой ще се върне - миячи на чинии, хотелски персонал, берачи на плодове.... Все същото - хотелиерство и ресторантьорство, както и строителство - любимите мафиотски сиви отрасли у нас. Ей там ще се влее тулпата евроквалифицирани слуги. Проблемът си е у нас и тук. Софтуерното производство няма да компенсира технологичната изостаналост на БГ, работата на ишлеме и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 16 rate down comment 0
panther
преди 6 години
В Либия, след няколко месеца гражданска война, бомбардировки, терористични банди (подкрепяни от запада) и морска блокада, българското правителство организира няколко полета за прибиране на български граждани. Върнаха се полу-празни... Чакайте специалисти от западна европа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 2
pantaleev
преди 6 години
Трудна работа. Някой из форума беше написал, че положението като стане толкова зле, че да няма пари за полицаи и военни, тогава чак може да се получи нещо. Но аз лично не смятам, че някой ще остави да се стигне чак до там. Все пак горе долу всичките 'демократични' страни сме в това положение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
Да, криза "Чаушеску" на първо време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 18 rate down comment 1
redcretin
преди 6 години
Нероден Петко. Те хората не случайно са емигрирали, сега след като са изградили живота си другаде - ще приритат да се върнат, как не :) Да не говорим че в държави като България в магазините цените са над немските ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 15 rate down comment 2
pantaleev
преди 6 години
Аз имам доста познати, които не живеят в България, не поради заплащането или кариета, а че тук нито една институция не работи както трябва. Виж ни само новините ... какво повече да коментираме. Тука просто вече няма оправия според мен. Трябва да стане някой голям катаклизъм ... нещо от рода на война в региона(което няма как да стане за момента). Или може би някоя голяма криза, която просто да разклати из основи сегашната система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 19 rate down comment 7
deant
преди 6 години
човек уредил се навън и да се върне тук си е като сам да си прережеш дясната ръка - т.е. малоумие. Някой казват - ми там си чужденец не е като в БГ. Ами не е верно. В цяла европа вече всеки идва и отива навсякъде, всички са чужденци, а като се върнеш в БГ те посрещат с отрицание и завист, и се чъвстваш чужденец на родното си място, което е в пъти по-лошо. За здравеопазване, сигурност и образование изобщо няма да споменавам, че си оставен на произвола на съдбата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 20 rate down comment 6
honaniga
преди 6 години
Стига с тези софтуерни специалисти. Обществото вече го разделихте на компютърджии работещи на ишлеме и лузъри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 2
honaniga
преди 6 години
Желая ти успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още