IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докъде ще стигне цената на биткойна?

Невероятните прогнози за скок на цената на хардкор феновете се сблъскват с опасения за нерегламентираната търговия

15:45 | 22.08.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Анализаторът от Wall Street Томас Джей Лий е известен със своите предпазливи прогнози. Бившият инвестиционен стратег на най-голямата американска банка JPMorgan Chase обаче е особено оптимистичен по отношение на един клас инвестиции – виртуалната валута биткойн.  Ако го питате за мнението му, ще разберете, че според него ралито в курса ѝ ще продължи. Основателят на анализаторската къща Fundstrat Global Advisors прогнозира курс от 6 хил. долара за биткойн до края на годината.

Тази прогноза се счита за още по-дръзка, като се има предвид, че биткойнът вече има зад гърба си безпрецедентно рали. Ако в началото на януари 2017 г. курсът беше под 1 000 долара за брой, сега вече цената е над 4 100 долара.

Оценката на Лий се основава на просто изчисление: анализаторът очаква 50% увеличение на потребителите и 30% по-висок обем на търговията. Според него всеки десет процента увеличение на потребителите увеличава курса на биткойна с 222 долара, а всяко увеличение на потребителската активност със също 10% повишава цената дори с 274 долара. До 2022 г. курсът може да достигне до 25 хил. долара, смята още Лий.

Лий не е единственият анализатор, който понастоящем попада в медиите с много оптимистичните оценки за цената на биткойна. Все по-голям брой инвеститори споделят подобно мнение, включително и първите големи банки, които досега бяха скептични или направо неуважителни към темата за криптовалутата.

При анкета на Bloomberg редица анализатори се присъединяват към мнението на Лий, че 6 хил. долара могат да бъдат постигнати до края на годината. Рони Моас от Standpoint Research дори предвижда повишение до 7 500 долара през 2018 г., а Дейв Чапман от Octagon Research от Хонконг счита, че до края на тази година цената може да достигне 10 хил. долара. „Не вярвам, че това е балон. Биткойнът просто израства, става възрастен“, казва Чапман. Това се доказвало и от включването на институционални инвеститори, тоест на фондове и частни банки, допълва той.

Дали ще се стигне в действителност до подобно развитие е спорно. Последният рекорден курс на биткойна бе от 4 477 долара за брой през миналата седмица, а от тогава цената му се понижи със 7 на сто. За много инвеститори ралито очевидно не е безопасно - страхът от нов криптобалон витае наоколо. Парадоксален е фактът, че за тези опасения допринасят и последните прогнози за силните ръстове.

Американският милиардер инвеститор Хауърд Маркс сравнява сегашната истерия с дотком балона от новото хилядолетие, чието спукване той е предсказал. „Дигиталните валути са моден феномен", казва Маркс. Критично се изказва и ръководителят на австрийската банка Erste Group Щефан Дьорфлер: „въпреки че биткойнът е "вълнуващ феномен", не е  официална валута и е "силно спекулативен", коментира той наскоро пред всекидневника Österreich.

В действителност дори и най-оптимистичните анализатори очакват корекция през следващите месеци - и спад на цените, след като битконът удари рекордната стойност от 4 500 до 4 800 долара. Колко дълго може да продължи тази консолидация е спорно. Доклад на Goldman-Sachs прогнозира спад на цените с до 40%. 

Германският изследовател на блокчейна и професор във Frankfurt School of Finance and Management Филип Занднер обаче не се впечатлява от циркулиращите навсякъде прогнози за цените.

„Технологията за блокверигите и биткойна имат същина. Трудно е обаче да се каже, че методът за оценка на курса не е изкривен, а е кристално ясен. Въпреки че може да се правят предположения за сравнения на биткойна с щатския долар или суровина, като златото, тези прогнози не са етаблирани и наложени, предупреждава експертът пред германския всекидневник Handelsblatt. „В зависимост от метода може да се стигне до съвсем различни резултати. Тъй като основата на прогнозирането е нестабилна, при сегашните изчисления може да се достигне на практика до различни оценки - между нула и сто хиляди долара за биткойн", смята Занднер.

Едно е сигурно обаче – курсът ще остане волатилен. Политическата нестабилност, като например шумотевицата на Корейския полуостров, би могла да подкрепи цифровата валута през следващите месеци. Много азиатски инвеститори са вложили вече в биткойни за хеджиране. Фактът, че „големите американски банки започват да преоткриват темата, също има значение", казва изследователят Занднер.

За еуфория обаче няма много място, защото пазарът си е нерегламентиран, а перспективите за бъдещето остават неясни. Още през ноември биткойнът може да се сблъска с нови предизвикателства. Ако наскоро преработеният програмистки код не издържи до този момент, има опасност от ново разделяне на валутата, опасяват се специалисти.

Една група обаче не се влияе от този скептицизъм: хардкор феновете. Колко лесно е да се проникне в дивия пазар на цифровите валути с фантастични ценови прогнози, показва кратък поглед в специализираните форуми. Там няма никакви ограничения за фантазията. В многократно цитирано свое изявление инвеститорът в Snapchat Джереми Лий мечтае за невероятната цена от 500 хил. долара за биткойн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 3
khao
преди 6 години
ще стигне до 0 .... един ден и тая понци схема ще рухне, а с последния галопиращ ръст май няма да е много далеч в бъдещето тоя момент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
Frosty
преди 6 години
Ще стигне до кривата круша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още