IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо КФН отне лиценза на застрахователя на АЕЦ Козлодуй и НЕК

Собственикът на ЗК „Надежда“ АД Виктор Серов заяви пред Investor.bg, че мотивите зад решението не отговарят на действителното финансово състояние на компанията

13:06 | 22.08.17 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

След като преди броени дни Комисията за финансов надзор (КФН) отне лиценза на ЗК „Надежда“ АД за извършване на застрахователна дейност за всички класове застраховки и забрани на компанията да сключва нови застрахователни договори и договори по активно презастраховане за срок от 6 месеца,  сега стават известни и подробностите около решението, а Investor.bg се свърза и със собственика и изпълнителен директор на дружеството Виктор Серов.

Пазарният регулатор наложи забрана за свободното разпореждане с активи на ЗК „Надежда“ до започване на производство по ликвидация или несъстоятелност и назначи Розалина Йорданова Градинарова-Стоянова за квестор на застрахователната компания до назначаването от съда на синдик, или до вписването на ликвидатор на дружеството.

Причината е констатирана недостатъчност на допустимите собствени средства за покритие на минималното капиталово изискване.

„Съображенията на КФН са неоснователни, неаргументирани и незаконосъобразни. Заведени са пет дела във Върховния съд, други три чакат номер, а още едно е пуснато като жалба след последното решение", коментира пред Investor.bg собственикът на ЗК "Надежда" Виктор Серов. 

По думите му мотивите за решението на регулатора не отговарят на действителното финансово състояние на компанията. 

Всичко започна преди малко повече от година...

Когато преди година застрахователният сектор беше подложен на стрес тестове, мяpĸa, пpeпopъчaнa oт Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия, за дa пpoвepи издpъжливocттa нa дpyжecтвaтa в ĸpизиcнa cитyaция, MAZARS SA, Франция беше назначен в качеството му на независим външен експерт за извършване на преглед на баланса на ЗК „Надежда“.

От доклада на MAZARS, представен пред КФН на 20 януари 2017 г., става ясно, че към 30 юни 2016 г. в резултат на извършените преизчисления превишението на активите над пасивите на баланса по Платежоспособност II намалява с 4,4 млн. лв. и е в размер на 3, 7 млн. лв.

Преизчислената стойност на превишението на активите над пасивите и на капиталовото изискване за платежоспособност оказва влияние върху изпълнението на капиталовите изисквания от дружеството и в резултат допустимите собствени средства на ЗК „Надежда” АД към 30.06.2016г. не са достатъчни за покритие на минималното капиталово изискване и капиталовото изискване за платежоспособност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
evg9
преди 6 години
Кой е този никому неизвестен застраховател? Историята засмърдя, както при КТБ. И сега кой ще плаща? Последното беше риторичен въпрос за съжаление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Jay Gould
преди 6 години
Виктор Серов собствекът, тръгва от отдел ''Студентски'' на ДКМС, после в Градския Комитет на БКП. След промените основата Вивеста Холдинг, които чрез Индустриално-аграрен приватизационен фонд (ИАПФ) участват активно в масовата приватизация. Кандидат кмет на София през 2007 г. Да-а-а-а-а!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
Karo
преди 6 години
Браво, най-после и на този сайт да се каже съществена новина, а не самоплява. Това беше водещата новина тази сутрин навсякъде, само тук и на още 2-3 места се запази цензурно мълчание.Иначе, новината е ясна, добре е от време на време КФН да си върши работата и да отнема лицензи на проблемните дружества, то това му е работта на КФН-то. Не е ясно обаче как камарата държавни дружества са избрали тази фирмичка за застраховател ... Ей това е въпроса, другото е ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още