IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Централните банкери трябва да признаят пропуските в познанията си

Според председателя на ЕЦБ неконвенционалната парична политика е успешна, но пропуските в разбирането на сравнително новите инструменти остават

12:39 | 23.08.17 г. 30
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Неконвенционалната парична политика е успешна, но пропуските в разбирането на сравнително новите инструменти остават, заяви председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги в сряда, предупреждавайки срещу прибързаните политически отговори за новата реалност.

Подчертавайки нуждата от взискателни проучвания, Драги заяви, че централните банки трябва внимателно да преценят политическите си стъпки, съобщава Ройтерс. Според него те трябва да спрат да защитават остарелите подходи, но и да признаят пропуските в знанията си за това как работят новите политики.

Драги направи коментарите си в момент, в който Европейската централна банка се сблъсква с икономика със стабилен растеж, но и анемична инфлация. Това е комбинация, която предизвиква въпроси за валидността на по-стари доктрини по инфлацията, връзката ѝ с безработицата и способността на централните банки да влияят на ценовия растеж.

„Често биват цитирани думите на [Джон Мейнард] Кейнс „Когато фактите се променят, аз променям мнението си. А вие какво правите, сър?“, каза Драги. „Е, за централни банкери това не е толкова лесно и проучванията ни помагат да решим дали промяна във фактите заслужава политически отговор или, както ние казваме, трябва да я обмислим“.

„Трябва да сме наясно с пропуските, които остават в познанията ни“, каза Драги в Линдау, Германия, в реч, в която не бе включена темата за сегашната парична политика.

ЕЦБ не е единствената, която изпитва съмнения към традиционните модели. Протоколът от последната среща на Федералния резерв на САЩ също показа, че някои централни банкери изпитват безпокойство около валидността на моделите им, тъй като инфлацията не успява да се ускори въпреки почти пълната заетост и растеж над потенциала на икономиката.

За Драги дилемата ще трябва да се превърне в конкретни действия тази есен. Срокът на програмата за закупуване на активи на ЕЦБ, която цели да ускори инфлацията, ще приключи в края на годината, което ще изиска от централните банкери или да я удължат, или да започнат да я намалят.

Икономиката расте с най-бързия си темп от началото на 2011 г., а безработицата наскоро удари осемгодишно дъно. Инфлацията обаче все още не може да достигне целта на ЕЦБ от малко по 2%.

Драги обаче защити неконвенциалната парична политика, твърдейки, че тя е постигнала успех, изправена пред екстремни сътресения, и е доказала, че централните банки остават силни дори когато лихвените проценти ударят дъното.

„Политическите действия, предприети през последните 10 години по паричната политика и по регулациите и надзора, направиха света по-устойчив. Но ние трябва да продължим да се подготвяме за нови предизвикателства“, каза Драги.

„Множество емпирични проучвания доказаха успеха на тези политики в подкрепа на икономиката и инфлацията както в еврозоната, така и в САЩ“, заяви Драги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

26
rate up comment 0 rate down comment 4
khao
преди 6 години
той милия толкова не е в час по темата че как не е дал още Венецуела за пример и не е направил пралел с ЕС , незнам :):) чудя се на ентусиазма ти как имаш нерви да обясняваш факти на форумни *** :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 6 години
Е преди Драги ( или по точно тия дет са зад него) властваше парадигмата че Австрийската школа е измислила лекарството но уви , нещата се оказаха грешни и Европа прeживя W криза , докато американчетата действаха бързо . Япония , виж Япония е това което ни чака - поради автоматизацията и застаряването на населението правителството ще харчи вместо нас :) п.п. Другите ти примери не са удачни - това е феномен известен като "Бягство от националната валута" и е характерен за страни в дълбока и безпереспективна политическа криза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 6 години
п.п. Това което казва Драги в интервюто е че НИКОЙ няма опит (исторически) в управлението на подобна глобална икономика в която информацията се движи със скоростта на светлината , а факторите за производство вече не са тия който сме учили в учебниците . Кой би предвидил какво ще се случи ако труда отпадне като фактор на производство ( на което сме свидетели ) ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 6 години
Я помисли малко какво завари Драги като пое поста - и частните и държавни канали за разпределение и пре разпределение бяха пълни до дупка с дълг а ликвидността никаква . И кво е предложението - ? Фалит на държавите , банките и големите фирми ? Съжалявам но това е нереалистично , поне не и при настоящата политическа система
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Хаха...Да бъркате Джон Лоу с Джон Сноу от Игра на тронове е доста симптоматично....Лоша симптоматика но затова пък придружена с високо самочувствие и самомомнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 6 години
Много коментари и критики за политиката на Драги и нито едно предложение на алтернативи . Факт че икономиката в ЕС живна след политиката на ЕЦБ , другото за сега са пожелания и вярвания в невъзможното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 1
rumeni72
преди 6 години
къде е това интервю за което се говори тук да взема и аз да го прочета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
В този ред на мисли, изказването на Драги звучи за мен като - НЕ ИСКАМ ДА ИМА СРЕДНА КЛАСА В ЕВРОПА!!! -------------------------------------------------транснационалния капитал и неолиберализма не търпи никакви средни класи. Това не е класическия капитализъм и либерализъм ако щеш и комунизъм .... сега сме във времена където такива като тоя Драги си мислят, че са хванали Господ за шлифера и са Masters of the Universe, докато народа в един красив момент не падладее и тогава ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 3
bghighlander
преди 6 години
Какво пищиш пък ти бе, пед***л? Някой да те е питал теб? Хареса ми интервюто на Toranaga! Това проблем ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 2
Toranaga
преди 6 години
Да, мерси за добрите думи и поправката. В този ред на мисли, смятам, че подхода към грешките не само в инвестирането, а и в ежедневието и живота е от голямо значение, дали един човек ще е щастлив/нещастен, (не)успешен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още