IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Централните банкери трябва да признаят пропуските в познанията си

Според председателя на ЕЦБ неконвенционалната парична политика е успешна, но пропуските в разбирането на сравнително новите инструменти остават

12:39 | 23.08.17 г. 30
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Неконвенционалната парична политика е успешна, но пропуските в разбирането на сравнително новите инструменти остават, заяви председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги в сряда, предупреждавайки срещу прибързаните политически отговори за новата реалност.

Подчертавайки нуждата от взискателни проучвания, Драги заяви, че централните банки трябва внимателно да преценят политическите си стъпки, съобщава Ройтерс. Според него те трябва да спрат да защитават остарелите подходи, но и да признаят пропуските в знанията си за това как работят новите политики.

Драги направи коментарите си в момент, в който Европейската централна банка се сблъсква с икономика със стабилен растеж, но и анемична инфлация. Това е комбинация, която предизвиква въпроси за валидността на по-стари доктрини по инфлацията, връзката ѝ с безработицата и способността на централните банки да влияят на ценовия растеж.

„Често биват цитирани думите на [Джон Мейнард] Кейнс „Когато фактите се променят, аз променям мнението си. А вие какво правите, сър?“, каза Драги. „Е, за централни банкери това не е толкова лесно и проучванията ни помагат да решим дали промяна във фактите заслужава политически отговор или, както ние казваме, трябва да я обмислим“.

„Трябва да сме наясно с пропуските, които остават в познанията ни“, каза Драги в Линдау, Германия, в реч, в която не бе включена темата за сегашната парична политика.

ЕЦБ не е единствената, която изпитва съмнения към традиционните модели. Протоколът от последната среща на Федералния резерв на САЩ също показа, че някои централни банкери изпитват безпокойство около валидността на моделите им, тъй като инфлацията не успява да се ускори въпреки почти пълната заетост и растеж над потенциала на икономиката.

За Драги дилемата ще трябва да се превърне в конкретни действия тази есен. Срокът на програмата за закупуване на активи на ЕЦБ, която цели да ускори инфлацията, ще приключи в края на годината, което ще изиска от централните банкери или да я удължат, или да започнат да я намалят.

Икономиката расте с най-бързия си темп от началото на 2011 г., а безработицата наскоро удари осемгодишно дъно. Инфлацията обаче все още не може да достигне целта на ЕЦБ от малко по 2%.

Драги обаче защити неконвенциалната парична политика, твърдейки, че тя е постигнала успех, изправена пред екстремни сътресения, и е доказала, че централните банки остават силни дори когато лихвените проценти ударят дъното.

„Политическите действия, предприети през последните 10 години по паричната политика и по регулациите и надзора, направиха света по-устойчив. Но ние трябва да продължим да се подготвяме за нови предизвикателства“, каза Драги.

„Множество емпирични проучвания доказаха успеха на тези политики в подкрепа на икономиката и инфлацията както в еврозоната, така и в САЩ“, заяви Драги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 5
Lucifer
преди 6 години
Само си представете паникьосани тълпи купуват Биткойн по 5-10хиляди $ а вероятно в паниката и за мн.по-вече, то си е направо хиперинфлация каквато вече сме преживяли през 1996-1997г, но тая е в световен мащаб...та в тоя прекрасен момент някой Мафия дръпне щепсела от контакта и всичко виртуално отива в канала. И какво остава???...всемогъщия $$$... гениално наистина....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
Toranaga
преди 6 години
Абсолютно си прав - все едно е изказване на Джон Сноу, който реално фалира Франция през 18 век..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 4
Toranaga
преди 6 години
1) какво лошо има когато инфлацията е ниска и дори негативна? Цените падат, значи. 2) Да обясни защо покупките на дълг от ЦБ са добри за икономиката! Ама не може. Неговото арогантно нахалство прекрачва всякакви граници - изкарва неговите критици като ***, без да влиза в директен дебат, а само изказване. Паляч0 - както нашите политици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
Lucifer
преди 6 години
Ей това за безработните Драги и Йелън направо ми хареса, особено затварянето на МВФ и СБ. Но ми се струва че системи като Биткойн са пак тяхно дело и за сега идеално обират луфта на "количествените улеснения"...най съвършената пирамида която ще занули пасивите ...сякаш е гениална идея на Мадоф...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 8
studioaa
преди 6 години
Възходът на системи като биткойн и етириум показва колко голямо е "доверието" в централните банкери и колко "успешна" е неконвенционалната монетарна политика. В момента излиза, че всички пари са електронни, но за разлика от централните банки никой не може да контролира и стойността на криптовалутите и затова тяхната стойност е много по-близка до пазарната... Скоро Драги и Йелън ще станат безработни, МВФ и СБ ще бъдат закрити...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
Драги като последна инстанция ли се изказва?Ами ако данните за инфлацията са фалшифицирани и всъщност традиционните модели са верни, а грешката е в инфлацията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още