IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон: Трудовите закони на ЕС са предателство към европейските принципи

Европейската директива за командированите работници облагодетелства социалния дъмпинг, заяви френският президент

18:36 | 23.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон определи днес трудовите закони на Европейския съюз за командированите работници като предателство към европейските принципи. Той каза това днес в Залцбург в началото на тридневната си обиколка в Централна и Източна Европа, предадоха Ройтерс и Франс прес.

След среща с австрийския канцлер Кристиан Керн Макрон подчерта, че Франция и Австрия имат общо виждане по тези въпроси и че Париж и Виена са на мнение, че европейската директива за командированите работници облагодетелства социалния дъмпинг в полза на страните от Източна Европа.

Единният европейски пазар и свободното движение на работници не означава да се създава по-слаба конкуренция (чрез намаляване на заплатите и жизнените стандарти - бел. р.) в сферата на социалното законодателство, посочи Макрон, цитиран от Ройтерс.

"Тъкмо това подхранва популизма и подкопава доверието в европейския проект", допълни френският президент, призовавайки за реформи, които да защитават по-добре европейските граждани от глобализацията.

Макрон потвърди отново приоритетите си за бъдещето на ЕС и еврозоната, посочвайки целта за създаване на бюджет и парламент на еврозоната, социална основа и данъчна хармонизация. По думите му, съществуват "общи гледни точки" с Австрия по тези въпроси и предложения в тази посока ще бъдат направени до края на 2017 година.

По-късно днес в Залцбург ще се състои среща и с премиерите на Чехия и Словакия - Бохуслав Соботка и Роберт Фицо.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още