IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любомир Дацов: Икономиката ще "прегори" до 2020 г., ако не се вземат мерки

Ниското ниво на чуждестранни инвестиции е един от основните проблеми, посочи финансистът

14:30 | 24.08.17 г. 14
Любомир Дацов: Икономиката ще "прегори" до 2020 г., ако не се вземат мерки

Ако не бъдат предприети мерки за икономиката на България, до 2020 г. тя ще „прегори“. Това коментира в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria финансистът Любомир Дацов.

По думите му ръстът на българската икономика се движи в границите на определения си потенциал, което е знак, че скоро - до три години, може да започне да „прегаря“, ако не бъдат предприети мерки от държавата.

Финансистът коментира, че бюджетът продължава да бъде неефективен, не допринася за растежа, въпреки че харчи много от БВП.

Все пак, поради едни или други причини, българската икономика изглежда добре, води се относително разумна фискална политика, поне на макрикономическо ниво, отчете финансистът.

Той коментира, че държавата с политиката си нито допринася, нито вреди на растежа на икономиката. „Това от една страна е добре, защото сме такъв тип страна, че ако държавата реши да се намеси, това може да доведе до вреди, а не до ползи“, отбеляза той.

Като един от основните проблеми бившият финансов зам.-министър посочи ниското ниво на чуждестранни инвестиции.

„Може да се каже, че България е едно малко чудо от икономическа гледна точка – отбелязваме растеж на икономиката при изключително ниски нива на инвестициите“, посочи той.

Дацов допълни, че като двигател за икономиката вътрешното потребление започна да набира сила едва от тази година, експортът продължава да е водещ фактор.

"Проблемът е, че потреблението генерира растеж, но не и потенциал за икономиката. В дългосрочен план потенциалът се определя от качеството на работната сила и от инвестициите, които идват", каза финансистът.

Вижте още във видеото!


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 6 години
той пропадна предимно заради комунисти като теб и не мисля че ти си тоя дето може да ми каже къде да живея ... що ти не си останеш у пазарджик или там който беше помашкия ти град :) .. толкова ли сте комплексирани с другия дъртак че си мислите че може да ме обидите на мосторождение ? ... да от всички вас съм роден най на запад и за това мисленето ми е доста по широко от твоето :):) ... и мразим руски *** и утрeпки като теб да ме учат, като не си могъл собствените си деца да научиш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 6 години
пхахххххх , и аз се нуждая някой рязко да инвестира в мен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 8
lyusien
преди 6 години
Любомир Дацов е един от малкото добри макроикономисти в България Написал е ясно че без по вече инвестиции ръстат ще остане мижав до около 3% Ако искаме да достигнем ръст от 5-6 % които ще направи така че всички да почустват това се нуждаем от рязко нарастване на инвестициите Ясно и разбрано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
Тава е
преди 6 години
Личи си опитният бюрократ. Нахвърля някакви теми за безсмислени докторати, а който го слуша е ***. Такива специалисти като него с лекота подменят понятията стопански живот и икономика, и няма значение какво се случва в държавата, важно е лапането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
Оправете ги сега бре, мишльо! Тамън да пукнеме веднага от яд... :lol:Що първо не си оправите града, дето e станал като Стоунхендж, ами си ми дошъл у София да чекаш да пукнем, та да я оправяш... :lol: Да не пукнеш в свхватка с хазяина, докато се опитваш да се закрепиш в комунистически Люлин... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 19
khao
преди 6 години
предимно заради *** като теб и подобни червени кадри нещата загиват, но ние по младите ще ги оправим веднага щом *** :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 31 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 6 години
"....В дългосрочен план потенциалът се определя от качеството на работната сила и от инвестициите, които идват."България не е вече "дългосрочна" страна, Дацов! 95% от тези, които влязоха тази година в гимназиите, не свързват бъдещето си с това населено място! Всичко си идва на мястото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
yuvig
преди 6 години
А имаше нещо и учил в МАсква!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 1
yuvig
преди 6 години
Вече първо проверявам кой кое,като прочетох нещо за сакса и станишев и ми стана ясен!!!!!-Любомир Дацов роден е на 2 май 1965 г. Завършва Механотехникум във Враца през 1984 г. Следва в УНСС специалност "Планиран е и прогнозиране на икономическите системи" до 1992. Специализира в Москва, Виена, Загреб и Токио. От 1992 до 1995 работи в Министерство на финансите като специалист в отдел "Бюджетна политика". След това е началник отдел "Макроикономически анализи и бюджетна политика", Главно управление "Бюджет". От 2001 до 2003 е съветник по фискалните въпроси на министъра на финансите. Заместник-министър на финансите в правителството на Симеон Сакскобургготски до 2005. Заместник-министър на финансите е и в правителството на Сергей Станишев. Nbox го потърси, за да обясни състоянието на държавния бюджет и до колко са нужни и опасни заемите, които държавата взима всяка година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 1
data
преди 6 години
ъ, прегряла ? Обърках се - лихвите са на историческо дъно , инфлацията едвам надига глава , ръстежа е около 3 % , инвестициите клонят към 0 - де го видяхте това прегряване не знам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още