IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще купи “Дунарит“

Водят се преговори с кредиторите на дружеството, за да не се стигне до несъстоятелност или продажба, обясни икономическият министър

16:19 | 28.08.17 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	Министърът на икономиката Емил Караниколов по време на пресконференцията за &quot;Дунарит&quot;. <em>Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Министърът на икономиката Емил Караниколов по време на пресконференцията за "Дунарит". Снимка: Министерство на икономиката

Министерството на икономиката започва преговори с кредиторите на военния завод "Дунарит" с цел придобиване на активите на дружеството.

Това обяви на пресконференция министърът на икономиката Емил Караниколов, цитиран от агенция „Фокус“.

„Към момента на управителния орган на „Дунарит“ му е повдигнато обвинение, което е дало основание за задействане на процедура за отнемане на лицензиите на производство. Това би довело до тежко състояние на дружеството и на целия военен сектор“, посочи министърът.

По думите му ръководството на военния завод не може да бъде освободено заради обжалване и новите акционери не могат да влязат в правомощията си.

Караниколов обясни, че „при това положение МВР трябва да предприеме действие за отнемане на лицензиите на предприятието.

„Това е недопустимо. Министерството на икономиката няма да го допусне, затова започва активна дейност за придобиване на дружеството", посочи министърът и уточни, че „вече се работи за закупуване на всички кредити, за да не се стигне до процедура на несъстоятелност или продажба“.

Емил Караниколов уточни, че засега не е необходимо финансиране през правителството, тъй като дружествата към министерството имат средства.

„Дружествата към Министерството на икономиката са финансово обезпечени и те са на печалба, тоест нямаме проблем с финансовата част. „Дунарит“ в момента работи изключително добре и не се налага такава подкрепа в този момент, категоричен е той. "Проблемът е, ако започнат делата, които са по кредитите и изпълнителните производства, и започнат да се продават машините и съоръженията", допълни той.

Караниколов увери, че от Министерството на икономиката ще направи всичко възможно за придобиването на дружеството. Той напомни, че има процедури, на които абсолютно всеки може да се яви и да го закупи, но въъпросът е да се гарантира бъдещето на вонния завод.

Караниколов припомни за неотдавнашна среща със синдикатите и с управителя на „Дунарит“, на която всички са били единодушни, че трябва да се направи всичко да се запазят работните места и дейността на дружеството.

Той не се ангажира с конкретна сума колко би струвало изкупуването на „Дунарит“, но съобщи, че „около 40 млн. лева са изкупените вземания до момента”.

Investor.bg припомня, че преди три седмици стотици работници от военния завод „Дунарит“ в Русе излязоха на мирен протест и блокираха за кратко движението през граничния пункт „Дунав мост“ заради започнала процедура за отнемане на лицензиите на предприятието. Причината за това беше разследване на Специализираната прокуратура срещу изпълнителния директор Кръстьо Кръстев, който в последствие подаде оставка.

Тогава министър Караниколов се срещна с протестиращите и ги увери, че „Дунарит” ще продължи да работи и лицензиите му няма да бъдат отнети.

Министърът на икономиката беше категоричен, че няма да допусне дружеството да бъде докарано до фалит. Той посочи, че „Дунарит“ е изключително важно предприятие за военно-промишления комплекс и за икономиката, затова от министерството следят внимателно случващото се в него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
11
rate up comment 4 rate down comment 1
крас
преди 6 години
ЗАЛАДИ ПАЗАРИТЕ В ИНДИЯ РАШКИТЕ СА МУ ПРИГОТВИЛИ ДЪРВЕН КОСТЮМ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 4
dani de vito
преди 6 години
Зад предлога национална сигурност частен дълг за пореден път става публичен.Разпределя се на всеки гражданин.Печалбата в джоба,загубите на всички не е за първи или втори път.Вместо да се направи ревизия на състоянието на собственика ,да се продадат лимузини,къщи,вили,бижута ,яхти,на наглеца или по скоро крадеца му се плаща като на благодетел .Още един фалит на по едра риба и страната няма да се различава от Венецуела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
крас
преди 6 години
МИРОЛИО ВЕЧЕ ГО ПРОДАВА!КУПУВАЧА СМЕ НИЕ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ, КОИТО ВЕДНЪЖ ПЛАТИХМЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА КТБ без да получим нито АКЦИИТЕ , нито пък АКТИВИТЕ на банката сред които е и ДУНАРИТ!!Обезценените активи ги получиха тарикати които чрез цесии се превърнаха в КРЕДИТОРИ на активи които трябваше да са наши!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 0
крас
преди 6 години
ПРОДЪЛЖЕНИЕ КЪМ 5Открито производство по несъстоятелност на КТБ е отразено в Решение No 664 от 22.04.2015 по Дело No 7549/2014!!ЗАЩО НАЗНАЧЕНИТЕ ОТ БНБ КВЕСТОРИ И СИНДИК СА ДОПУСНАЛИ СЛЕД ЗАПОЧВАНЕ НА ПРОЦЕДУРАТА по Дело No 7549/2014 ДА БЪДАТ ИЗВЪРШЕНИ ЦЕСИИТЕ с дата 30.10.2014г. ?!!За да е "опечена работата" се е произнесъл и Софийски градски съд, който не приема за НАЧАЛОТО Й датата от която е ОБЯВЕНА несъстоятелността /22.04.2015 по Дело No 7549/2014/ , а дата 06.11.2014 г. !!НЕЩО ПОВЕЧЕ!!Договорите за цесия са от 30.10.2014г., а УВЕДОМЛЕНИЕТО на новите "кредитори" е регистрирано в СЪДА с вх. 2801 и е от 03.12.2014г. !!!КОЯ ДАТА ИМА ПРАВНА СТОЙНОСТ - тази на РЕГИСТРИРАНЕ НА УВЕДОМЛЕНИЕТО /03.12.2014/ или пък тази на договарянето 30.10.2014г. ??КОЯ БЕ ГОСПОДА ДЪРЖАВНИ МЪЖЕ?ИМА ЛИ ДЪРЖАВА или тя вече е една ФИНАНСОВА ПИРАМИДА в която едни крадат милиарди , а други им ги плащаме!!ДОКОГА ТАКА БЕ ХОРА ??!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Пеевски, Борисов и Цацаров са много лоша комбинация.***, долна пасмина!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
Longin
преди 6 години
а след няколко години ще го продаде ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
крас
преди 6 години
От ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР:"Заложен кредитор:Е.МИРОЛИО, ЕИК/ПИК 11960354720141212103509История:А) вземане за цена по договор за цесия от 30.10.2014г. в размер на 20 700 000 евро с цедент Е.Миролио ЕАД, ЕИК 119603547; Б) вземане за цена по договор за цесия от 30.10.2014г. в размер на 828 000 евро с цедент Едоардо Роберто Миролио, в последствие вземането за цената прехвърлено на Е.Миролио ЕАД гр. Сливен, ЕИК 119603547, съгласно уведомление получено на 03.12.2014г. вх. 2801. В) вземане за цена по договор за цесия от 30.10.2014г. в размер на 1 996 564, 94 щатски долара с цедент Едоардо Роберто Миролио, в последствие задължението за цената прехвърлено на Е.Миролио ЕАД, гр. Сливен, ЕИК 119603547, уведомление вх. 2801/03.12.2014г.; Г) вземане за цена по договор за цесия от 30.10.2014г. в размер на 1 170 000 евро с цедент Б.Р.Е. АД, Люксембург, в последствие вземането за цената прехвърлено на Е.Миролио ЕАД"КОЛКО ЦЕСИИ Е ИЗВЪРШИЛ МИРОЛИО С ДЕПОЗИТИТЕ СИ?Кой му ги позволи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
крас
преди 6 години
СЛУЧВАЩО СЕ Е ВЪРХА НА НАГЛОСТТА!!Веднъж платихме с ДЪРЖАВЕН ЗАЕМ милиардите дължими от АКЦИОНЕРИТЕ на КТБ и не придобихме нито един от активите на банката!!ПЛАТИХМЕ И НЕ ПОЛУЧИХМЕ ЗАВОДА ДУНАРИТ КОЙТО Е ЕДИИЯТ ОТ АКТИВИТЕ НА КТБ!!!ДУНАРИТ ГО ПОЛУЧИ ТОЗИ ЧИИТО ДЕПОЗИТЕ НАДХВЪРЛИХА СУМАТА ОТ 100 ХИЛ. ЕВРО И КОЙТО ПО ЗАКОН ТРЯБВАШЕ ДА СЕ НАРЕДИ СЛЕД НАС ПРИ УДОВЛЕТВОРЯВАНЕТО НА ВЗЕМАНИЯТА. С допусната от органите на БНБ цесия лицето МИРОЛИО с ЕИК/ПИК 119603547 преобразува ДЕПОЗИТИТЕ СИ ОТ МИЛИОНИ левове в КРЕДИТ към завод ДУНАРИТ.СЕГА ДЪРЖАВАТА ПОВТОРНО ЩЕ ПЛАТИ АКТИВА НА КТБ - завод Дунарит на този който трябваше да чака след нея да получи парите си от продадените активи!!ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СЕ СЛУЧВА ПРЕД ОЧИТЕ НА БОРИСОВ, ЦАЦАРОВ, РАДЕВ и всичко онова което можем да наречем държава. ЗАЩО СИНДИКА НЕ РЕАГИРА НА НЕПРАВОМЕРНАТА ЦЕСИЯ ИЗВЪРШЕНА В ПОЛЗА НА МИРОЛИО??Защо не заведе дело с искане за обявяване на ЦЕСИЯТА за НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНА??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
Avalanche
преди 6 години
Е то Шиши претендира че е кредитор на дружеството, демек този път 'министъра на инкономиката' директно ще му преведе по-сметката...все пак Шиши обяви че няма интереси във военната индустрия, човеко просто кешира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още